Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Blogger


Frode Jahrens blogg Publisert 2014-02-03

Cowboyene rir inn i solnedgangen

Nylig døde nok en "Marlboro-mann" av lungesykdom. Eric Lawson var den hardbarka cowboyen vi så på sigarettreklamer på 1970- og 80-tallet. Han fikk kols og døde hjemme i California i en alder av 72, etter å ha røyket siden han var 14 år. Han er den femte av tobakkmerkets fortfigurer som dør av røykerelaterte sykdommer.

Marlboro-cowboyen
Det var nyskapende reklame byrået Leo Burnett presenterte for tobakksprodusenten Philip Morris på begynnelsen av 1950-tallet. Mens tobakksreklame tidligere var fylt med vellykket middelklasse, lykkelige husmødre og flotte fedre kledd i dress, kom Marlboro-mannen ridende, solbrent og furet i ansiktet, med et nytt og friskt maskulint ideal. Han var sin egen sjef, bodde på ranch, var fri, hardtarbeidende og farlig. 1950-tallsmannen fikk et nytt image, og salget av Marlboro-sigaretter steg til himmels.

Levende eksempel på at røyking dreper
En annen "Marlboro-mann", Wayne McLaren, døde av lungekreft allerede i 1992. Han var også Marlboro-mann på 1970-tallet. Da McLaren fikk kreft, begynte også hans kamp mot tobakk. Han var overbevist om at 30-års tobakksrøyking hadde gjort ham syk. Fra sykesengen fikk han laget en film som advarte mot sigaretter.

–  Liggende her, med alle disse slangene i deg, hvor fri er du egentlig? sa McLaren og henviste til Marlboro-mannens image som en frihetselskende amerikaner på prærien. Like etter døde han.

Moren hans, Louise, fortalte til LA Times at noen av hans siste ord var:

–   Ta vare på barna. Tobakk vil drepe deg, det er jeg et levende bevis på.

Svulst i lungen
På 1950-tallet hadde Sir Richard Doll påvist sammenheng mellom tobakksrøyking og lungekreft. Funnene ble publisert i British Medical Journal og folk ante uro. Omtrent på samme tid ble sigarettene lansert med filter, for å "fjerne" de skadelige stoffene. I ettertid vet vi at det ikke var nok.

1960-tallets Marlboro-mann David McLean døde også av lungekreft, tre år etter Wayne McLaren. Men helt siden 1985 hadde han hatt emfysem, og ett år før han døde fjernet kirurgene en svulst fra lungen hans. Også han brukte sine siste dager på å jobbe mot tobakksindustrien, noe kona hans fortsatte med etter at han døde. Hun saksøkte Philip Morris for mannens død. Hun mente at mannen ble tvunget til å røyke opp til fem sigarettpakker hver dag mens reklamene ble filmet. David McLean hadde røyket siden han var 12. Lovene i California ble endret mens saken hennes pågikk i rettssystemet, og den ble til slutt avvist.

Forby røyking
Jeg har møtt mange som forteller om hvordan de begynte å røyke. Om manndomsprøver bak låver og selskapsliv i fine stuer med velkledde borgere som forventet at man skulle røyke. I dag er heldigvis verden en annen. Vi vet alle at røyking dreper. Få har bevist det bedre enn disse fem Marlboro-mennene. Nesten én million nordmenn røyker daglig eller av og til.

LHL ønsker tøffere og mer virkningsfulle tiltak i kampen mot røyking og for et tobakksfritt samfunn. Nå må vi ta konsekvensene av at røyking dreper og på sikt forby omsetning av sigaretter. Vi har cowboyene i ryggen.

Kommentarer

Frode Jahren

Frode Jahren er generalsekretær i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Han har tidligere vært generalsekretær i Norsk Ergoterapeutforbund og kommunikasjonssjef ved Akershus universitetssykehus.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!