Trond Dahl Hansens blogg
Utrangert medisinsk-teknisk utstyr i Helse Sør-Øst
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Jeg undrer meg over hvorfor HSØ ikke vurderer alternative finansieringsformer når det gjelder anskaffelse av medisinsk teknisk utstyr. I en tid med mye fokus på økonomi og driftsbudsjetter kan man gjennom eksempelvis leasingavtaler og samarbeidsløsninger med næringslivet, frigjøre midler.
Utrangert medisinsk teknisk utstyr kan gi økt risiko for uheldige hendelser, økte ventelister og høyere driftskostnader. Leverandører for helse-Norge (LFH), bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi foreslår nye modeller for finansiering og samarbeid mellom offentlige og private aktører om innkjøp og drift av medisinskteknisk utstyr.
Det er behov for et betydelig krafttak for at Helse Sør-Øst (HSØ) og Oslo
Universitetssykehus (OUS) skal komme ut av den onde sirkelen de selv har satt seg i ved ikke å investere tilstrekkelig i medisinskteknisk utstyr. Etterslepet som er bygget opp over flere år øker stadig, og det er behov for å tenke nytt. Det er nødvendig at HSØ øker rammene for låneopptak for helseforetaket samt at man åpner for alternativ finansiering av utstyrsanskaffelser.
Det bør åpnes opp for operasjonell leie som avtaleform også for medisinskteknisk utstyr i Helse Sør-Øst, slik andre helseregioner for lengst har gjort, og i tillegg til kan offentlig og privat samarbeid (OPS) kanskje være et alternativ også for helsesektoren?
Som leder av Leverandører for helse-Norge etterlyser jeg en langsiktig plan fra Helse Sør-Øst på hvordan de vil løse de betydelige utfordringene med utrangert medisinsk teknisk utstyr!