Andreas Bergs blogg
Med forsetter om åpen og god samhandling
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Vi nærmer oss 2012, et spennende år i norsk helsevesen. Store endringer er skissert når samhandlingsreformen går fra prat til realitet. Vi er også spente på hvordan det utvidede ansvaret som kommunene får vil påvirke vår hverdag.
Legemiddelindustrien er også opptatt av en annen samhandling, nemlig den mellom helsepersonell og oss. Her skjer det også endringer når legemiddelindustrien ikke lenger skal finansiere norsk helsepersonells deltakelse på kongresser i utlandet arrangert av tredjepart. Dette vedtaket er forankret i samarbeidsavtalene mellom LMI og helseforetakene, og LMI og Legeforeningen. Vedtaket fra LMIs generalforsamling i mars i år har skap mye debatt, både innen bransjen, innen helseforetakene, og mellom bransjen og helsepersonell. Temperaturen har i perioder vært høy idet mange fryktet at norsk helsepersonell ikke lenger skulle ha muligheten for slik type etterutdanning. Mange ser dette som et godt prinsipielt vedtak med hensyn til rolleavklaringer og samhandling, mens mange også mente at dette vedtaket ville være skadelig for samhandlingen.
Det var derfor veldig gledelig å se alle politiske partier på Stortinget og helseministeren i interpellasjonsdebatten i oktober gi støtte til LMIs vedtak. Siden den tid har Helse Sør-Øst beregnet at man bør sette av 50-55 millioner kroner til denne type etterutdanning i budsjettet for 2012, og vi har sett Helse Sørlandet si at de har satt av 7 millioner i sine budsjetter. Dermed ser det ut som om mye nå er i ferd med å falle på plass.
Dessverre har vi likevel opplevd enkelte leger, legegrupper og sykehusavdelinger som vil begrense - og i noen tilfeller kutte - samhandling med legemiddelindustrien for en periode. Helseminister Strøm-Erichsens ord i interpellasjonsdebatten står i sterk kontrast til slike kortsiktige reaksjoner. Hun sier at "det er selvfølgelig viktig å samarbeide med industrien også i fremtiden. Vi er avhengig av en legemiddelindustri som utvikler nye medisiner, og vi er ganske privilegerte i dette landet, noe som gjør at vi i stor grad kan ta dem i bruk når de vel å merke er utprøvd og vurdert som trygge og effektive."
Vi gleder oss til fortsatt åpen og god samhandling med helsepersonell i 2012. Hva som er arbeidsgivers ansvar og hva som er legemiddelindustriens rolle er blitt tydeliggjort enda mer i løpet av året. Vår bransje har høy kompetanse innenfor de områdene der vi utvikler innovative legemidler og opplever oss privilegerte som kan jobbe med dette. Basisen i vårt arbeid er å fremme kunnskapsbaserte beslutninger som pasienter har nytte av. Et valg om å ikke bruke en type behandling til en pasient, er en like viktig beslutning som å bruke det. Begge valg bør gjøres på basis av god kunnskap.
Med de beste ønsker for 2012!