Andreas Bergs blogg
Hva er målet med forebygging?
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Helse-Norge har med rette stort fokus på forebygging. Det er skremmende å se befolkningsutviklingen på enkelte områder med hensyn til hva helsevesenet skal ha kapasitet til å dekke. Ikke bare lever vi lengre og har færre yrkesaktive per pensjonist, men vi er også tyngre og latere enn før.
Joda, det har aldri før vært flere som gjennomfører Birken, Holmenkollstafetten og lignende idrettsarrangementer, men er det hvermansen som driver med dette? Nei. Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) gir et bilde som faktisk i alt for mange tilfeller sidestiller den norske befolkningsutviklingen til hva man ser i USA. Livsstilssykdommer er i oppseiling også i Norge.
Det som undrer meg i debattene er likevel dette: Forebygging gjennom livsstilsendringer fremstilles som «riktig» forebygging, mens medisiner som forebyggingshjelp i tillegg til livsstilsendringer oppfattes som mindre attraktivt - hvorfor? Forebygging gjennom generelle livsstilsendringer, grønn resept, frisklivssentraler, treningssentra og kostråd er alle svært viktig. I noen tilfeller er det dog ikke tilstrekkelig alene. Er det riktig at de som trenger medisiner i tillegg fremstilles som mindre «flinke»?
La oss reflektere over vår industris bidrag til forebygging av sykdom og komplikasjoner:
Vaksiner: Mange sykdommer er nå i praksis utryddet som et resultat av denne type forebygging.
Prevensjonsmidler forebygger uønskede svangerskap.
Statiner reduserer kolesterolet, men det viktigste er at de bidrar til å forebygge og redusere risiko for hjerteinfarkt (både primær og sekundærprofylakse).
Blodtrykksmedikamenter brukes til å holde trykket i sjakk, men enda viktigere for å forebygge og redusere risiko for hjerneslag.
Diabetesmedikamenter hjelper til med å kontrollere pasientens blodsukker slik at man kan forebygge og redusere risiko for komplikasjoner og senskade) av sykdommen.
Listen er sikkert mye, mye lenger og det er derfor i blant litt frustrerende at man i forebyggingsøyemed møter argumenter som at legemiddelindustrien er med på å sykeliggjøre befolkningen. Vi er opptatt av prinsippet om rett medisin til rett pasient og ønsker ikke at «alle» skal på medisin. Derimot ønsker vi at man ser medisin som en viktig innsatsfaktor i helsevesenet, også innen forebygging.
Jeg håper at man kan se medisiner som et av mange nyttige verktøy i kampen om forebygging. Er folkehelsemålet å bruke mindre medisiner eller å forhindre/utsette sykdom?