Innføring av overtredelsesgebyr
Det vil ikke være aktuelt å ilegge overtredelsesgebyr før mindre inngripende virkemidler har vært forsøkt, uttaler Anne Grethe Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagens Medisin.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Nylig var forslag om utmåling og betaling av overtredelsesgebyr ilagt i samsvar med hjemler i henholdsvis legemiddelloven, apotekloven og folketrygdloven, ute på høring. Ifølge forslaget kan behandlende lege ilegges overtredelsesgebyr dersom hen forskriver legemidler, næringsmidler eller medisinsk forbruksmateriell i strid med folketrygdloven § 5-14 og blåreseptforskriftens bestemmelser.
Dagens Medisin har tidligere omtalt at Legeforeningen beskriver endringene i Blåreseptordningen som en stille revolusjon.
–Innføring av straffegebyr for å utskrive feil medisin, er et håpløst virkemiddel, uttalte Jana Midelfart-Hoff, leder for Norsk nevrologisk forening, tilsluttet Legeforeningen.
På spørsmål fra Dagens Medisin på hvordan dette vil fungere i praksis svarer Anne Grethe Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet at det som hovedregel ikke vil være aktuelt å ilegge overtredelsesgebyr før mindre inngripende virkemidler har vært forsøkt.
– Det må foretas en vurdering av om dette er en forholdsmessig reaksjon eller om det er andre reaksjonsmidler som er mer egnede. Ved å gi Legemiddelverket og Helfo mulighet til å foreta en skjønnsmessig vurdering av om overtredelsesgebyr skal ilegges, oppnås større fleksibilitet når det gjelder å tilpasse reaksjonen til den konkrete situasjonen og å velge det reaksjonsmiddelet som framstår som best egnet i det enkelte tilfellet.
Les også:
– Mangelen på dialog er oppsiktsvekkende
– Handler ikke om riktig medisin
Erlandsen skriver at Legemiddelverket og Helsedirektoratet vil utarbeide retningslinjer for når overtredelsesgebyr skal ilegges.
– Retningslinjene vil være klare når regelverket trer i kraft.