Bedre med time samme dag
Legekontorer som tilbyr time samme dag for pasientene, ønsker seg ikke tilbake til den gamle måten å sette opp timer på.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Hensikten med ordningen time samme dag er bedre tilgjengelighet for pasientene. Ved å bestille time via sms, eventuelt på telefon eller i skranken, skal pasienten få en legetime samme dag. Ordningen innebærer at det ikke er mulig å bestille time dagen etter eller senere, og at bare avtalte kontrolltimer kan avtales frem i tid.
Time samme dag
Den som startet ordningen med time samme dag i Norge, var Aage Bjertnæs, spesialist i allmennmedisin og arbeidsmedisin og fastlege ved Risvollan legesenter i Trondheim.
Han mener at legekontorer som ikke får til time samme dag, ikke har klart å bli enige internt.
- Vår erfaring er at de som har fått det til, ikke slutter med time samme dag. Men det innebærer et taktskifte, og vi har jobbet mye med å unngå forsinkelser, sa Bjertnæs da han holdt dagskurs i time samme dag på Nidaroskongressen i Trondheim i oktober.
Var engstelig
Stovner legesenter i Oslo har benyttet ordningen et par års tid. - Det vil alltid være startproblemer. Mange av oss hadde flere ukers ventetid, så vi måtte brette opp ermene, jobbe ekstra, ikke fylle opp med nye timer og kvitte oss med listene i ukene før vi startet, forteller fastlege Vilde Feen til Dagens Medisin.
Erfaringene har vært veldig positive:
- Det er fantastisk å jobbe uten ventelister og vite at jeg kan gi hjelp samme dag. Før vi startet, var jeg engstelig, men nå orker jeg tanken på å gå tilbake til slik det var før. Utfordringen er at vi alltid må ta imot pasientene samme dag, og at dette ikke alltid går. Selv om det er viktig ikke å åpne for dobbeltmuligheter, hender det jeg tilbyr dem å komme neste dag klokka åtte, en halv time før jeg egentlig starter, sier Feen.
Færre problemstillinger
Hun sier de fleste pasientene er veldig fornøyde, og at det har blitt færre uteblitte pasienter. - Noen er sure, men de er i mindretall.
- Har dere opplevd at det blir merarbeid med time samme dag?
- Det blir nok litt flere konsultasjoner, men samtidig kommer pasientene med færre problemstillinger, og konsultasjonene tar derfor kortere tid. En sjelden gang er det så liten pågang at vi kan gå litt tidligere hjem, legger Feen til.
Få unntak
Planlagte kontroller settes alltid opp på morgenen.
- Da er det vanskeligst å fylle helt opp med timer. Pasienter som skal tilbake for kontroll, får en ny time før de går ut døra.
- Synes pasientene det er vanskelig med time samme dag i forhold til å planlegge for eksempel fravær fra jobb?
- De fleste klarer fint å få dette til, men jeg har et par pasienter med egen avtale, og jeg kan gjøre unntak for pasienter som er avhengig av ledsager, svarer Vilde Feen.
Klart bedre tilgjengelighet
Flere legekontorer delte sin erfaring på Nidaroskongressen i høst, blant andre Legekontoret Fem Fast i Molde. Fastlege Sverre Reiten fortalte at legekontoret hadde en ventetid på to-fem uker, mange telefonkonsultasjoner, dårlig telefontilgjengelig - og mange timer som ble tatt innimellom de oppsatte før legekontoret innførte time samme dag.
Etter omleggingen mener 85 prosent av pasientene at tilgjengeligheten generelt er bedre, og halvparten at telefontilgjengeligheten har blitt bedre. Flertallet bestiller time ved hjelp av tekstmeldinger.
- Men noen er misfornøyde med ventetiden på legekontoret, som kan være fra en halv til én time, sa Reiten.
Flere konsultasjoner
Legesekretærene er fornøyd med at det blir mindre avbestilling og flytting av timer, men legene har opplevd at antallet konsultasjoner øker.
Ved Høvdinggården legesenter i Steinkjer var det fire leger som gikk i gang med time samme dag. Fastlege Bjørg Jordet forteller at det gikk overraskende greit.
- Legene synes det er mindre stress. Vi mottar færre telefonhenvendelser og pasientene kommer til oss med færre problemstillinger. Legesekretærene synes også det er fint å slippe å foreta vurderingen om hastegrad - og legevakten er fornøyd, sa Jordet.
Fulle lister
Ringerike medisinske senter har åtte fastleger og cirka 11.000 pasienter. Fastlege Inger Lyngstad sa i sin presentasjon at fulle lister kunne være en utfordring.
- Det er et slitasjemoment at noen leger har for fulle lister. Vi tar kollegers pasienter, sa Lyngstad.
Aage Bjertnæs har et klart råd når det gjelder fulle lister:
- Systemet synliggjør kapasiteten til hver enkelt lege. Må en lege jobbe overtid hver dag, er listen for lang. Kan legen gå hjem klokka to hver ettermiddag, er listen for kort. Hos oss har legene i gjennomsnitt 1500 pasient på listene sine, og time samme dag har ført til at to av legene har økt listen sin med 100 pasienter.
Mulig å beregne behovet
En enkel formel gjør det lett å beregne behovet for hvor mange ledige timer en lege må ha hver dag.
Ifølge fastlege Aage Bjertnæs, er det mulig å beregne hvor mye ledig tid en lege må ha hver dag til konsultasjoner som ikke er planlagte kontroller.
«Når behovet er der»
Hver dag vil fra 0,7 til 0,8 prosent av pasientene på listen ha legetime. Med 1500 pasienter på listen må legen i gjennomsnitt ha fra tolv til fjorten ledige legetimer per dag ved en fire dagers arbeidsuke.
Bjertnæs lovpriser ordningen: - For pasientene er det viktig å bli sett når de har behov for det, ikke to uker senere, sier han til Dagens Medisin.
Risvollan legekontor i Trondheim, hvor Bjertnæs jobber, erfarte at time samme dag førte til flere konsultasjoner for legene. - Det skyldes nok mindre bruk av legevakt og private klinikker, sier Bjertnæs.
God forberedelse
Legekontoret drev intens markedsføring overfor pasientene i starten og la informasjon om sms-bruk på telefonsvareren. Etter seks måneder ble telefontiden redusert fra syv og en halv til fire timer per dag.
I 2006 syntes 90 prosent av pasientene at det var enkelt å få time. Seks av ti bestilte time via sms, drøyt 20 prosent ved telefon og snaut 20 prosent i skranken. Mens tidligere 80 prosent oppga å vente for lenge på venteværelset, sank andelen til snaut 25 prosent, og mer enn tre ganger så mange fikk time hos egen fastlege etter ordningen enn før.
En evaluering i 2010 viste at 70 prosent av pasientene bruker tekstmeldinger for å bestille time. Drøyt halvparten er enig, eller litt enig, i at det er lettere å komme gjennom på telefon. Hele tre av fire pasienter var enig i, eller lett enig i, utsagnet om at ventetiden på venterommet var blitt kortere, og 96 prosent var fornøyd eller ganske fornøyd med ordningen «time samme dag».
Mer fokusert
- Hvor lang tid i forveien bør et legekontor starte forberedelsene til time samme dag?
- Fra to til fire måneder, svarer Aage Bjertnæs.
Konklusjonen etter fem års drift er blant annet at medarbeiderne på legekontoret synes arbeidsdagen har blitt lettere, med mindre forstyrrelser, og legene opplever også en bedre arbeidsdag med flere fokuserte konsultasjoner og færre diffuse problemer.
Tema: Allmennlegen, Dagens Medisin 21/2011