Jentene mest opptatt av å leve sunt

Jenter og mødre er mer motivert for å spise sunt og endre helserelatert adferd enn gutter og fedre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Intervensjonsundersøkelsen

”HEIA - mat og aktivitet for god helse” er en skolebasert intervensjonsundersøkelse hvor målet har vært å fremme en sunn vektutvikling blant skolebarn.Undersøkelsen består av en kombinasjon av mange ulike tiltak over to skoleår, og en grundig evaluering med 12 tiltaksskoler og 25 kontrollskoler fra sju fylker.Elever og foreldre svarte på spørreskjema, og elevenes kroppsmål ble målt av prosjektmedarbeidere.Referanse:Doktoravhandlingen ”Obesity prevention targeting Norwegian adolescents: Prevalence rates, determinants and intervention effects by gender, parental education and parent-child associations”, Mona Bjelland, Universitetet i Oslo, november 2011.

Dette kommer fram i doktoravhandlingen til cand. scient. og stipendiat Mona Bjelland. Ernæringsfysiologen forsvarer sine funn under en disputas i Domus Medica i Oslo senere i dag.

Går på motivasjonen
Bjelland fant blant annet ut at 11-12 år gamle jenter er mer motivert for å spise sunt og å endre helserelatert atferd sammenliknet med gutter.

Et annet funn er at skolebaserte tiltak for å forebygge overvekt kan ha større effekt blant jenter enn blant gutter.

– Videre ser det ut til at mødre er mer motivert for å spise og leve sunt sammenliknet med fedre, sier Bjelland i anledning disputasen.

Fant en sosial sammenheng
Ernæringsfysiologen tok utgangspunkt i foreldrenes utdanning, og fant en negativ sosial gradient i forekomsten av overvekt/fedme og midjeomkrets blant 11-åringene.

– For inntak av brus/saft med sukker og opplevd tilgjengelighet av slik drikke hjemme var forekomsten også høyest blant barn av foreldre med kortere utdanning. Det motsatte var tilfellet for den opplevde tilgjengeligheten av frukt og grønnsaker, konstaterer hun.

Mor er nøkkelen
Stipendiaten påpeker at mødre ser ut til å være nøkkelpersoner i forebygging av overvekt blant skolebarn, uavhengig av barnets kjønn. Fedre er viktige som rollemodeller for sønner.

Bjelland mener at resultatene fra HEIA-intervensjonen (se faktaboksen) tyder på at utviklingen av kjønnsspesifikke strategier og inkludering av en foreldrekomponent er viktig i forebygging av overvekt, og at ungdom i lavere sosioøkonomiske grupper er en viktig målgruppe.

Belyste sunn vektutvikling
Under arbeidet har stipendiaten vært opptatt av å belyse verdien av å fremme en sunn vektutvikling blant skolebarn.

Hun konkluderer med at det i utviklingen av strategier er viktig å ta hensyn til kjønnsforskjeller, sosioøkonomiske forskjeller, vektstatus og foreldreinvolvering for å forsterke effekten av forebyggende tiltak.

Powered by Labrador CMS