God effekt for fedmeopererte barn
En svensk studie viser like god effekt av fedmeoperasjon hos barn som hos voksne, men de psykiske problemene forsvinner ikke nødvendigvis etter vektnedgang.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Den svenske AMOS-studien har sett på resultatene av fedmeoperasjon for 81 unge i alderen 13-18 år. Resultatene viser like god effekt på vektnedgang som hos voksne. I gjennomsnitt var vektnedgangen på 32 prosent av utgangsvekt - 44 kilo - to år etter operasjon. Mens syv av ti hadde for høye insulinverdier før operasjon, var det ingen som hadde dette ved to års oppfølging. Også andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom var redusert.
Men det var komplikasjoner hos hver tredje, og artikkelforfatterne understreker at psykiske problemer nødvendigvis ikke blir bedre etter operasjon og vektnedgang. Flere unge i studien hadde vedvarende psykiske problemer.
Har operert 11 i Helse Sør-Øst
I Norge pågår en lignende studie. Prosjektleder for den såkalte 4XL-studien er Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold. Han sier den svenske studien er god.
- Dette er den første store studien fra Europa på denne typen fedmeoperasjon av unge.
Hjelmesæth er prosjektleder for den første norske studien på fedmeoperasjon av unge. 4XL-studien sammenligner standard konservativ behandling og fedmeoperasjon hos unge mellom 13 og 18 år.
Hittil er det operert 11 ungdommer med gastrisk bypass, den samme metoden som er benyttet i den svenske studien.
God preoperativ vurdering
Hjelmesæths kollega, seksjonsoverlege Samira Lekhal ved senterets Seksjon for barn og unge, kjenner godt den svenske undersøkelsen. Hun sier til Dagens Medisin at det mest oppsiktsvekkende ved studien er hvor sårbare psykisk de unge er.
- Det psykiske elementet er nok det vi i størst mulig grad må ta høyde for ved utredning for operasjon hos unge. Vi vet fra fedmekirurgi hos voksen at operasjon og vektnedgang også kan utløse psykiske lidelser, uten at vi helt vet årsaken. Jeg mener vi kan avverge mye med god preoperativ vurdering. Fedmeoperasjon av unge må inkludere god vurdering av det kognitive - av ungdommens forståelse av hva en slik operasjon omfatter - og av psykiske faktorer. Det krever betydelig utredning og oppfølging av den psykiske delen, sier Lekhal.
Hun viser til at jevnt over opplever de unge i den svenske studien økt livskvalitet, selv om psykiske lidelser forekom hos flere.
Går som planlagt i Norge
- Er det noe i svenskenes funn som gjør at dere vil endre noe i den norske studien?
- Resultatene for de 11 vi har operert hittil er ekstremt bra. Vi har vært strengere enn svenskene med å inkludere unge med psykiske lidelser. I den svenske studien var det fem av de 81 som hadde alvorlig psykisk sykdom. I vår studie er psykisk sykdom et eksklusjonskriterium for deltakelse. Når det gjelder komplikasjoner, var det ikke mange alvorlige i det svenske materialet. Det kommer ikke frem noe her som gjør at vi bør endre studien vår, sier Lekhal, som legger til:
- Men resultatene understreker det vi vet at unge er psykisk sårbar, og særlig gjelder dette ungdom med fedme. Derfor er det svært viktig at vi i enda større grad enn hos voksne tar hensyn til denne økte sårbarheten.
Studien er publisert i International Journal of Obesity (Olbers m fl).