Kost viktigst ved slanking
Kostholdet har mest å si, også mer enn fysisk aktivitet, når det gjelder vektreduksjon hos barn med fedme.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Det viser doktoravhandlingen til Silje Steinsbekk, førsteamanuensis ved Psykologisk Institutt, NTNU og psykologspesialist ved BUP.
Les også: Barn med fedme sliter psykisk
Aktivitet ikke relatert til kroppsfett
Steinsbekk har fulgt rundt 100 overvektige barn i to år for å se på virkningen av kostholdsendringer og økt fysisk aktivitet. Hun fant at kostholdet har mest å si for å redusere fettprosenten hos barn med fedme.
– I vår studie var fysisk aktivitet ikke relatert til kroppsfett verken ved oppstart eller ved avslutning av behandling. Det som forklarer at de blir smalere, er at de har et lavere energiinntak. Det skal mye til for å kompensere inntak av kalorier med fysisk aktivitet. For eksempel tilsvarer én sjokolade en og en halv time med løping for en tiåring. Man skal være ekstremt aktiv for å redusere overvekt ved hjelp av kun fysisk aktivitet. Kostholdet er en
viktig komponent for å få ned fettprosenten, uttaler Steinsbekk i et intervju med St. Olavs hospital.
Foreldre på banen
Steinsbekk er likevel opptatt av at barn med fedme må ha en full livsstilsendring for å gå ned i vekt.
– I studien forholdt vi oss til hverdagslig, fysisk aktivitet, ikke intervalløkter og hardtrening. Derfor tror jeg også at kostholdet ble mer utslagsgivende. Det handler om å vise barn at det ikke er farlig å bli sliten, og å tenke på bevegelse som noe bra og gøy, sier Steinsbekk.
Hun legger vekt på at foreldrene må tidlig på banen.
Kostholdsendring mest effektivt
– Studier av barn og voksne viser at det er endring i kosthold som er mest effektivt, selv om fysisk aktivitet også er en viktig komponent i behandlingen. Fysisk aktivitet ser ut til å være spesielt viktig for å opprettholde vekttap for voksne som har gått ned i vekt. Barn adopterer sine foreldres levevaner.
Det dreier seg om å endre på mønstre i hverdagen, og vi hadde et mål om å endre daglige rutiner til vaner som er gode å leve med over tid. Selv om kostholdet er mest utslagsgivende i studien, så er det viktig å lære barna at diett ikke er løsningen, sier Steinsbekk i et intervju St. Olavs hospital har gjort med forskeren.
Har flere vansker
Hun legger til at studien og annen internasjonal forskning viser at barn med fedme som søker behandling har flere psykologiske vansker og lavere livskvalitet enn andre barn.
– Færre problemer og bedre livskvalitet er derfor også viktige behandlingsmål, kommenterer hun.