- Avspenning viktig for tinnituspasienter

– Ved hjelp av avspenning kan personer med tinnitus fjerne fokuset på lyden, mener lege Haakon Arnesen ved ØNH-avdelingen på St. Olavs Hospital.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


TRONDHEIM: Tinnitus, eller øresus, er en vanlig lidelse. Man regner med at 50.000 tinnituspasienter i Norge er betydelig påvirket i hverdagen av problemet. Langt flere har tinnitus i mindre grad.
Lege Haakon Arnesen bruker begrepet hørselsminne for å forklare hvordan man kan bekjempe lyden.
– Når vi tenker på en lyd, begynner vi å trå opp en gjengrodd sti langs hørselnerven. Når vi slutter å bruke stien, gror den igjen, sier Arnesen.
Må ikke lytte etter lyden
Han mener derfor at man i behandlingen av tinnituspasienter ikke skal ha fokus på at lyden skal forsvinne.
– Tinnitusplagen skyldes ikke selve lyden, men lydoppfattelsen, som sitter i hjernen. Hvis man fokuserer på at lyden skal bli borte, vil pasienten lytte etter tinnitus. Dermed vil pasienten pugge lyden og få en økt følsomhet for den, forklarer Arnesen.
Stress kan være en forklaring på hvorfor tinnitus oppstår. – Generelt stress gir nedsatt dempning av lydimpulser langs hørselsnerven til hørselssenteret i hjernen. Når man så stadig tenker på lyden, vil flere nervefibre aktiveres, og lyden blir verre, sier han.
Tinnitus oppstår også ofte i sammenheng med hørselstap – fordi det da blir ubalanse i samspillet mellom oppadgående og nedadgående nervesignaler i hørselsnerven.
Endre fokus
For pasienter som får problemer med sin tinnitus, er det viktig å forsøke å endre pasientens fokus. – Tilvenning til tinnituslyden og mestring av plagen er viktig. Jeg starter alltid med å forklare hvorfor tinnitus oppstår. Redsel for en plage øker oppmerksomheten mot den, sier Arnesen.
Man prøver så å få trent ned lydhukommelsen i forhold til tinnitus. – Det er vanskelig. En slik lydhukommelse sitter godt – omtrent som tyske gloser. Men hvis man greier å slutte å tenke på lyden, kan stien gro igjen, sier Arnesen.
Unngå stillhet
For å greie å slutte å tenke på lyden, blir pasientene anbefalt å unngå stillhet. – Det er viktig å ha lyd rundt seg. Omgivelseslyd, for eksempel bruk av lydgenerator, vil bidra til nedtrening av lydhukommelsen og følsomheten for tinnituslyden i hørselssenteret i hjernen, sier han.
Det er også viktig å redusere stressnivået, for eksempel ved hjelp av avspennings-CD-er eller øvelser.
– Fysioterapi eller kiropraktikk kan også hjelpe til avspenning. I tillegg må pasienten jobbe med tankeprosessen, gjennomføre lystbetonte aktiviteter som fjerner fokus fra lyden og lære tankeritualer som også kan fjerne fokus, sier Arnesen.

Temabilag: Allmennlegen, Dagens Medisin 25/07

Powered by Labrador CMS