Lovende langtidsdata på bløtvevsarkom

Flere år oppfølging av pasienter med bløtvevssarkom i mage- og tarmsystemet (GIST) som har fått imatinib, viser lovende resultater.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ASCO/CHICAGO: I en muntlig presentasjon mandag legger professor Heikki Joenssu ved Universitetssykehuset i Helsingfors frem oppløftende resultater på behandling med imatinib hos pasienter med bløtvevssarkom i mage- og tarmsystemet (GIST).
Norske Kirsten Sundby Hall er medforfatter.
Av 400 radikalopererte pasienter med høy risiko for tilbakefall, hadde 171 fått tilbakefall, og 68 var døde. 93 prosent av dem som ble behandlet med imatinib i tre år, var i live etter fem år, sammenlignet med 87 prosent av dem som fikk imatinib i ett år. Forskjellen var statistisk signifikant.
Første resultater i 2011
I 2011 kom de første resultatene om ett og tre års adjuvant behandling med tyrosinkinase-hemmeren imatinib (Glivec) for høyrisikopasienter uten spredning som var radikaloperert for GIST.

Resultatene fra den randomiserte studien ble lagt frem på ASCO i 2011 og året etter publisert i JAMA. Studien viste at tre års behandling ga bedre residivfri overlevelse og total overlevelse enn behandling i ett år.

Førsteforfatter den gang og nå var Heikki Joenssu. Studien, som legges frem mandag ettermiddag, har data fra median 7,5 års oppfølging av de samme pasientene.

Bedre enn fryktet
Medforfatter Kirsten Sundby Hall, overlege og leder for Sarkomgruppen ved OUS Radiumhospitalet, er ikke selv på ASCO. Hun sier til Dagens Medisin at resultatene er gledelige.
– De gode overlevelsesresultatene vi påviste i 2012 for gruppen som ble behandlet i tre år har holdt seg.  Basert på den første studien, er tre års adjuvant behandling med imatinib standard. Det vi fryktet ved oppfølging var at flere av dem i treårsgruppen skulle ha fått tilbakefall etter hvert som tiden gikk. Men dette ser altså ikke ut til å ha skjedd, sier Sundby Hall.

Imatinib er ifølge Sundby Hall det eneste legemiddelet som er brukt i adjuvant behandling og er førstevalg hos nydiagnostiserte med spredning. 
– Men det finnes flere medikamenter i gruppen tyrosinkinasehemmere. Når pasientene ikke lenger har effekt av imatinib, har vi andre legemidler som kan brukes, legger hun til.
Oppgitte interessekonflikter: Studien er forskerinitiert. Novartis finansiererer studien. Kirsten Sundby Hall har ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS