Illustrasjon: GettyImages Foto:

Studie: Mobilteknologi minsket alvorlighetsgrad av symptomer

Daglig overvåkning av pasienter med hode- og halskreft gjorde at kreftlegene kunne oppdage alarmerende symptomer tidligere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO (Dagens Medisin): En randomisert studie av 357 pasienter som mottok strålebehandling for hode- og halskreft undersøkte hvordan alvorlighetsgraden av sykdomssymptomene ble påvirket av om pasientene ble monitorert ved hjelp av bluetooth-sensorer koblet til en app.

169 pasienter ble randomisert til mobil overvåkning. Det vil si at de målte vekten og tok blodtrykket med bluetooth-utstyr som var koblet opp til en symptommålende applikasjon på et nettbrett, et teknologisystem under navnet CYCORE.
Informasjonen ble sendt direkte til legen hver dag.

188 pasienter fikk standard oppfølging, som innebar ukentlige legebesøk.

Mindre alvorlige symptomer
Pasientene rapporterte inn plager ved oppstart av strålebehandlingen, og ved slutten av strålebehandlingen og 6 uker etter avsluttet behandling. Ifølge studien var det ingen forskjell i symptomplager mellom de to gruppene ved studiestart.

Forskerne fant at pasientene som brukte mobil sensorteknologi hadde mindre alvorlige symptomer fra både kreftsykdommen og behandlingen, enn de pasientene som hadde et standard legebesøk i uken.
På spørreskjemaene ble dette målt som henholdsvis generelle symptomer og kreftrelaterte symptomer. Forskjellen var tilstede både ved slutten av stråleterapien, og 6-8 uker etter avsluttet strålebehandling.

– Raskere respons
Forskerne argumenterer også for at kreftlegene kunne respondere raskere på alarmerende symptomer ved å følge pasientene digitalt hver dag – sammenlignet med standard behandling.

– Studien genererer evidens for hvordan nyere teknologi kan integreres i kreftbehandling relativt enkelt og forbedre pasientforløpet, uten å ha for stor innvirkning i hverdagen til pasienten, argumenterer førsteforfatter Susan K. Peterson i brukerforskning ved University of Texas, MD Anderson Cancer Center i Houston i en pressemelding fra ASCO.

Studien er finansiert av føderale amerikanske helsemyndigheter (National institutes of health).

Powered by Labrador CMS