Foto: Imagevault

Studie antyder at nøtter kan redusere sjansen for tilbakefall ved tykktarmkreft

Nøtteinntak kan ha betydning for overlevelse og tilbakefall ved tykktarmkreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en observasjonsstudie som legges frem på kreftkongressen ASCO.

Studien, som inkluderte 826 pasienter med tykktarmkreft i stadium III, viste at de som spiste nær 60 gram av alle typer nøtter eller mer, i uken, hadde 42 prosents redusert risiko for å få tilbakefall og 57 prosent redusert sjanse for død, sammenlignet med dem som ikke spiste nøtter etter at kreftbehandlingen var avsluttet.

En ytterligere analyse avdekket at ved inntak av såkalte «tree nuts»; mandler, valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter og pekannøtter, blant annet, så var sjansen for tilbakefall 46 prosent lavere, og sjansen for død redusert med 53 prosent, sammenlignet med de pasientene som ikke spiste rundt 60 gram nøtter i uken.

Overlege Trygve Hausken ved Haukeland universitetssykehus, sier til Dagens Medisin at han synes studien er spennende, men at dersom man skal anbefale dette, så må det flere kliniske studier til.

Førsteforfatter Temidayo Fadelu ved Dana Farber Cancer Institute mener det var viktig å se om fordeler ved nøtter også kunne vise seg hos tykktarmkreft-pasienter.

– Flere studier innen hjertemedisin og diabetes har vist at det er fordeler ved å spise nøtter, viser Fadelu til, ifølge ASCO.

Forfatterne av studien understreker at å spise nøtter ikke er en substitutt for standard kjemoterapi og andre behandlingsformer ved tykktarmkreft.

De understreker også at det må forskes mer på dette.

Studien er finansiert av National Cancer Institute, ved National Institutes of Health, og legemiddelselskapet Pfizer.
Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på vårt daglige nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS