NYTT: Kreftlege Arne Stenrud Berg, er i Chicago, følger med når de nye studiene legges frem. Foto: Anne Grete Storvik

– Ny behandling for prostatakreft vil gi etiske utfordringer

– Fram til det offentlige finansierer den nye behandlingen mot prostatakreft, vil pasienter ønske å få denne, sier kreftlege Arne Stenrud Berg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO (Dagens Medisin): Som Dagens Medisin skriver lørdag, ble det på ASCO presentert resultater fra en ny oppsiktsvekkende studie om behandling for prostatakreft og som betegnes som et gjennombrudd blant forskerne her på ASCO.

Studiene viser at pasienter med langtkommen prostatakreft levde lenger om de fikk det nye legemidlet abiraterone (Zytiga) sammen med den hormonbehandlingen som vanligvis brukes i behandlingen av disse pasientene.  

Nytt behandlingsprinsipp
Onkolog Arne Berg, som er i Chicago, og får med seg fremmleggelsen og diskusjonen rundt disse studiene, viser til at det er snakk om et nytt behandlingsprinsipp.  

– Studiene viser at mange kan oppnå betydelig livsforlengelse ved  å starte utvidet antihormonell behandling allerede fra starten, noe som er et helt nytt prinsipp. Det er foreløpig usikkert om alle profiterer på denne kombinasjonsbehandlingen eller om det bare bør tilbys til noen grupper, sier Berg.

Han presiserer at han uttaler seg på bakgrunn av abstraktene, og før studiene er muntlig presentert lørdag.
– Vil koste mye penger
Utvidet behandling med abiraterone fra starten vil koste mye penger, påpeker Berg.
– Dette nye behandlingsprinsippet må nok gjennom systemet for nye metoder før det kan finansieres av det offentlig i Norge.

– Vi vil i perioden fra dataene er kjent, til dette blir avklart i Beslutningsforum få etiske utfordringer i møte med pasientene og det vil komme spørsmål fra enkelte som ønsker å dekke behandlingen privat, eventuelt gjennom helseforsikringer. 

 – Standardbehandling  mot avansert prostatakreft har til nå vært livslangt kastrasjonsbehandling – dette vil si at at androgenproduksjonen i testiklene undertrykkes De siste to årene har man også gitt fire måneder cellegift tidlig i behandlingsforløpet til utvalgte pasienter, forteller Berg.
Forsterker antihormonell effekt
– Abiraterone i kombinasjon med kastrasjonsbehandling forsterker den antihormonelle effekten og har til nå vært brukt sekvensielt med andre medikamenter senere i forløpet når sykdommen utvikler seg under pågående kastrasjonsbehandling.
Han mener det også er usikkert om dagens standard med induksjonskjemoterapi med docetaxel hadde påvirket resultatene av disse studiene.

Arne Stenrud Berg opplyser om følgende potensielle interessekonflikter: Han har mottatt honorarer for enkeltstående faglige oppdrag fra Astellas, Amgen, Bayer, Novartis, Oslo Cancer Cluster og Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS