OBAMACARE: Helsereformen Affordable Care Act (ACA), hatt en målbar effekt på det økende antall personer med helseforsikring i USA. Foto: ThinkStock

Fant økning i tidlig kreftdiagnostikk etter Obamacare

Etter innføringen av den amerikanske helsereformen Affordable Care Act, var det en økning i helseforsikringer – og i tidlig kreftdiagnostikk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO (Dagens Medisin): En analyse av nær 273.000 pasienter viser at det mellom 2013 og 2014 var en økning på èn prosent av diagnostiserte med bryst,- lunge og tarmkreft på det tidligste og mest behandlingsmulige stadiet.

Obamacare
Det viser den første studien som har undersøkt endringer i antall oppdagede krefttilfeller i stadium 1, funnet ved screening.

Ifølge forskerne har Obamacare; helsereformen Affordable Care Act (ACA), hatt en målbar effekt på det økende antall personer med helseforsikring i USA.

Funnene vil presenteres på kreftkongressen ASCO.

– Vi vet fra tidligere forskning at mangel på helseforsikring typisk resulterer i at man får en senere kreftdiagnose, og på et stadium der den er vanskeligere å behandle, heter det i en uttalelse fra førsteforfatter Xuesong Han, strategidirektør ved Health Policy and Healthcare Delivery Research i den amerikanske kreftforeningen.

Screening
De fem krefttypene som er analysert i studien, kan alle oppdages tidlig ved hjelp av screening. Imidlertid er det en pågående debatt om hvor effektive screeningmetodene er, som mammografi, koloskopi, CT for lungekreft og PSA-test i forbindelse med prostatakreft, blant andre.

I studien har forskerne benyttet seg av en nasjonal kreftdatabase, som fanger opp rundt 70 prosent av all nydiagnostisert kreft hvert år. De har tatt for seg pasienter under 65 år som oppfylte screeningkriterier og som ble diagnostiert i 2013 eller 2014.

ACA ble implementert sent i 2013, og forskerne brukte de første ni månedene i 2013 til å se på  sammenhenger i kreftstadium i perioden, og sammenlignet dette med de siste ni månedene i 2014.
Det var èn prosents økning i stadium 1-diagnoser for fire av de fem krefttypene:

  • Brystkreft: 47, 8 prosent til 48,9 prosent
  • Livmorhalskreft: 47,3 prosent til 48,8 prosent (En ikke signifikant forskjell)
  • Lungekreft; 16,6 prsoent til 17,7 prosent (menn og kvinner)
  • Tarmkreft 22,8 prosent til 23,7 prosent.  (menn og kvinner)

Unntaket var prostatakreft, her falt andelen tidligdiagnostiserte med én prosent.

Forskerne legger til at man bør forske mer på dette for å se om endringen holder seg over tid. Studien er finansiert av American Cancer Society, den amerikanske kreftforeningen.

Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på vårt daglige nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS