Nødrop – uten svar

Fastlegekrisen har vært stor lenge. Det har blitt ropt om hjelp, og etter hvert om nødhjelp. Men aldri har krisen vært større enn nå.

Publisert
Martin Gray Foto: Ole Gunnar Onsøien

NOE ER RÅTTENT i kongeriket Norge. Fastlegekrisen har vært stor lenge. Det har blitt ropt om hjelp, og etter hvert om nødhjelp. Men aldri har krisen vært større enn nå.

Da helseminister Bent Høie ble erstattet av Ingvild Kjerkol etter valget i fjor høst, sto 120.000 nordmenn uten fastlege. Ifølge offisielle tall er det anslagsvis 180.000 som står uten nå, men undersøkelser Allmennlegeforeningen og TV2 har gjort, tyder på at tallet er betydelig større.

Minst 235.000 står nå helt uten fastlege, ifølge beregninger etter en undersøkelse blant landets 5000 fastleger.

NOEN FRYKTER for at det reelle tallet kan være så høyt som 250.000.

Dette må smerte for helseminister Ingvild Kjerkol, som var helt klar overfor Dagens Medisin under valgnatten i fjor: Vi skal først redde fastlegeordningen. Men siden da har lite skjedd, bortsett fra at krisen forsterkes dag for dag.

FASTLEGEORDNINGEN ER en av søylene som primærhelsetjenesten hviler på. Men sprekkene i fundamentet blir bare større. 20 prosent av alle henvendelser til pasient- og brukerombudet i 2021 handler om fastlegeordningen.

«Utviklingen er ikke til å ta feil av, den har økt hvert eneste år fra 2018 til i dag», sa pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik da hun oppsummerte fjoråret.

«VI ER flere fastleger som leter febrilsk etter en vei ut. 20 prosent av fastleger melder at det er usannsynlig at de er fastleger om fem år. Jeg har foreløpig funnet min vei ut, og ordningen får klare seg uten meg en stund. Ikke det at jeg tror noen bryr seg», skriver Tore Olai Høghjelle i debatten på Dagens Medisin. Han driver Sjøskogen legekontor på Vinterbro i Ås og har over 1500 pasienter på listen sin.

Torsdag i forrige uke ble Skoleveien legesenter i Ås sentrum lagt ned ettersom kommunen ikke greide å finne en ny lege til å ta over praksisen. 700 pasienter kan nå føres til listen over dem som står uten fastlege. Og dette er bare et lite øyeblikksbilde inn i en av de mange kommunene i Norge.

HELSETILSYNET SLO alarm tidligere i år, og kunne fastslå at fastlegesituasjonen allerede hadde ført til svikt i helsehjelpen. Da sto 150.000 personer uten fast lege.

«Disse har rett til fastlege, en rettighet de i realiteten ikke får innfridd. Det er alvorlig», står det i rapporten «Presset fastlegesituasjon har konsekvenser for pasientene».

FORVENTNINGENE TIL at regjeringen skal komme opp med løsninger på en situasjon som stadig blir verre, er blandet. På den ene siden er det få som tror på en «magisk løsning på alt» når statsbudsjettet legges frem 6. oktober. På den andre siden omsettes statsrådens løfter om «kraftfulle tiltak» til forventninger om milliardbeløp.

I Shakespeares «Hamlet» er det først når spøkelset dukker opp at Marcellus innser at noe er alvorlig galt. I fastlegekrisen er sykdomstegnene mye tydeligere og lettere å forstå. Nå må de bare fikses før hele ordningen råtner på rot.

Powered by Labrador CMS