– Et nedtak på gjennomsnittlig 181 månedsverk fra mars til desember vil være svært krevende å gjennomføre, skriver direktør Siri Tau Ursin ved Nordlandssykehuset i styredokumentet. Foto: Torgrim Hermansen Halvari / DM arkiv

Foto:

Ekstraordinært styremøte skal behandle ytterligere kutt ved Nordlandssykehuset

Styret skal fredag ta stilling til en ny tiltakspakke som skal bidra med innsparing på 154 millioner kroner.

På tampen av 2021 ble det klart at Nordlandssykehuset sto foran en omfattende omstilling. Sykehuset må kutte rundt 300 millioner kroner i 2022.

De siste månedene har administrasjonen jobbet med å konkretisere tiltakene, som er fordelt i to tiltakspakker. Tiltakspakke 1 er allerede vedtatt og tiltakspakke 2 inneholder nye tiltak. Til sammen skal tiltakene gi innsparinger på 307 millioner kroner, skriver Avisa Nordland.

I styredokumentet til møtet 6. april kommer det frem at forventet gevinst av de allerede vedtatte tiltakene er økt fra 136 millioner til 153 millioner i 2022. Tiltakene i pakke 2 er forventet å gi gevinst på 154 millioner kroner.

Kutter 181 månedsverk: – Svært krevende
Mens det i tiltakspakke 1 så langt er lagt opp til bemanningsreduksjon tilsvarende 54 årsverk i løpet av 2022, innebærer tiltakspakke 2 «en reduksjon på 181 gjennomsnittlige månedsverk sammenlignet med inngangen til april 2022», ifølge dokumentet.

«Dette vurderes som mulig å gjennomføre innen utgangen av året, men krevende i forhold til fortsatt opprettholdelse av kapasitet og tjenestetilbud», heter det i dokumentet. 

Direktør Siri Tau Ursin legger ikke skjul på at det store kuttet i bemanningen vil være vanskelig.

– Et nedtak på gjennomsnittlig 181 månedsverk fra mars til desember vil være svært krevende å gjennomføre parallelt med reduksjon i innleie, samtidig med at aktivitet og pasienttilbud forutsettes opprettholdt. I den grad planlagte tiltak vil gi konsekvenser for pasienttilbudet vil dette forelegges styret for videre behandling, skriver direktøren ved Nordlandssykehuset i dokumentet. 

«Ikke risikovurderte tiltak»
Aller hardest rammes kirurgisk klinikk, som ifølge de nye estimatene skal spare totalt drøye 140 millioner kroner. Nesten 90 millioner er nye, ikke risikovurderte kutt i sekkeposten «Ytterligere krav til bemanningsreduksjon og logistikkforbedring», skriver Avisa Nordland.

Prehospital klinikk og psykisk helse- og rusklinikken står oppført med kutt i samme sekkepost på henholdsvis nærmere 38 millioner kroner og drøyt 2,4 millioner kroner, viser oversikten i styredokumentet.

Ifølge direktør Siri Tau Ursin, som tiltrådte stillingen i slutten av februar, jobber samtlige klinikker og stabsavselinger godt med godt med kartlegging av tiltaksområder og konkretisering av tiltak.

– Risikoen i tiltaksarbeidet er hovedsakelig knyttet til omfanget av omstillingstiltak og mulighet til å dedikere tilstrekkelig ressurser til gjennomføring av omstillingsprosesser parallelt med opprettholdelse av den daglige driften og pasientbehandlingen, skriver Ursin i dokumentet.

Torsdag har sykehuset møter med foretakstillitsvalgte og hovedverneombud for drøfting. I tillegg skal planen behandles i Arbeidsmiljøutvalget, skriver Avisa Nordland.

Nordlandssykehuset HF:

  • Nordlandssykehuset HF er ett sykehus på tre lokasjoner; Salten (Bodø), Lofoten (Gravdal) og Vesterålen (Stokmarknes). 
  • Nordlandssykehuset HF er 1 av 4 helseforetak i Helse Nord RHF.
  • Helseforetaket har over 4000 medarbeidere og betjener en befolkning i lokalsykehusområdet på cirka 136.000 i 20 kommuner i regionene Salten, Lofoten og Vesterålen.
  • I tillegg har foretaket flere fylkesdekkende funksjoner for hele Nordland og regionale funksjoner for hele Nord-Norge.
Powered by Labrador CMS