– Vår erfaring med Covid-19 har lært oss at en ideell vaksine må være robust mot et viruslandskap som er i stadig endring, sier direktør i NEC OncoImmunity Richard Stratford.

Foto: Getty Images

Norsk selskap skal utvikle koronavaksine som gir bred beskyttelse, med støtte fra CEPI

Med kunstig intelligens skal norske NEC OncoImmunity finne vaksine-antigener som kan gi bred beskyttelse mot ulike varianter av betakoronavirus. Prosjektet får inntil 42 millioner kroner i CEPI-støtte.

Publisert

Vaksinekoalisjonen CEPI har inngått en avtale med norske NEC OncoImmunity om å utvikle en vaksine som gir bred beskyttelse mot ulike varianter av SARS-CoV-2 og andre såkalte betakoronavirus. Det skriver CEPI i en pressemelding

Andre eksempler på betakoronavirus er SARS-CoV-1 og MERS-CoV, som har forårsaket store epidemier av de alvorlige luftveisinfeksjonene SARS og MERS de siste to tiårene.

– Vår erfaring med Covid-19 har lært oss at en ideell vaksine må være robust mot et viruslandskap som er i stadig endring, sier direktør Richard Stratford i NEC OncoImmunity i pressemeldingen.

NEC OncoImmunity (NOI) er et norsk datterselskap av japanske NEC Group. NOI spesialiserer seg på bioteknologi drevet av kunstig intelligens (KI).

CEPI-bevilgningen er på inntil 4,8 millioner dollar (drøyt 42 millioner kroner) og går til tidlig utvikling av vaksinekandidater som skal gi bred beskyttelse mot betakoronavirus.

Via det norske selskapet skal NEC lede et konsortium som omfatter European Vaccine Initiative (EVI) og Oslo universitetssykehus. De skal gjennomføre et prosjekt med mål om å etablere preklinisk «proof of concept» for en vaksine basert på mRNA-teknologi som beskytter mot et bredt spekter av betakoronavirus.

Skal finne nye vaksine-antigener med KI
Immunogener er stoff som kan stimulere immunsystemet til å produsere antistoffer eller aktiverte T-celler, og fremkalle en immunrespons med disse. Antigen er den vaksinekomponenten som skal stimulere immunforsvaret til å forsvare seg mot viruset.

NEC skal bruke sin erfaring og kunnskap innen design av immunogener ved hjelp av kunstig intelligens (KI) for å identifisere nye vaksine-antigener som kan gi bred beskyttelse mot betakoronavirus.

Ledende antigener blir plukket ut gjentatte ganger og validert i prekliniske studier mot kjente betakoronavirus som allerede utgjør en betydelig risiko for epidemi eller pandemi, slik som SARS-CoV, SARS-CoV-2 og MERS-CoV.

Hvis denne tilnærmingen viser seg å være vellykket, kan den muligens også brukes for å utvikle vaksiner mot andre sykdommer i CEPIs portefølje, inkludert «sykdom x». Dette er en ny sykdom med pandemisk potensiale som vi ikke har sett ennå, skriver vaksinekoalisjonen i pressemeldingen.

– En ideell vaksine må være robust
Direktør Richard Stratford i NEC OncoImmunity er stolt over tilliten fra CEPI.

Han forklarer at selskapets kunstige intelligens vil vurdere virusområder som ikke muterer raskt og som er felles for SARS, SARS-CoV-2, MERS-CoV og andre kjente betakoronavirus.

– Jeg er sikker på at vår unike tilnærming for å finne og velge antigener som kan gi bredere celleskadelig T-celle- og antistoff-respons har et godt utgangspunkt for å bidra til å utvikle bredt beskyttende betakorona-vaksiner som kan beskytte verdens befolkning mot flere trusler fra betakoronavirus på langsiktig basis, sier Stratford.

Rettferdig tilgang til eventuelle vaksiner
CEPI-støtten innebærer at NEC forpliktet seg på å sørge for rettferdig tilgang til resultatene av dette prosjektet, i tråd med CEPIs retningslinjer for rettferdig tilgang på vaksinene de finansierer.

Bevilgningen er den åttende i CEPIs program for å fremme utviklingen av koronavaksiner som skal beskytte bredt. Totalt skal 200 millioner dollar bevilges til dette formålet.

Les også: CEPI gir støtte til ny koronavaksine som skal beskytte bredt

Powered by Labrador CMS