Patent på MS-legemiddel gikk ut – sikret over 90 prosent lavere pris

22. mars gikk markedseksklusiviteten for det populære MS-legemidlet fingolimod (Gilenya) ut, og generiske alternativer kan nå brukes. Det gir Sykehusinnkjøp enorme innsparinger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Sykehusinnkjøp melder selv på egne nettsider at de gjennom en ny anskaffelse av MS-legemidler har fått inn tilbud på generisk (kopimedisin red.anm.) fingolimod med over 90 prosent lavere pris enn originalpreparatet Gilenya.

Når markedsekslusiviteten for et legemiddel utløper, kan konkurrerende selskaper markedsføre generiske versjoner av det samme legemidlet. At patentet på fingolimod ville gå ut i forrige måned har Sykehusinnkjøp vært klar over lenge, og de har hatt som mål å raskt få på plass en ny og bedre avtale på MS-legemidlet.

Betydelige innsparinger
Ifølge Sykehusinnkjøp har det i forkant av siste anbud blitt brukt over 180 millioner kroner i året på fingolimod, som brukes i behandling av relapserende og remitterende multippel sklerose (RRMS).

– I tilfellet fingolimod utgjør den potensielle besparelsen flere millioner i måneden totalt for helseforetakene, sier Anne Helen Ognøy, farmasøytisk fagrådgiver i Sykehusinnkjøp HF, i en sak på Sykehusinnkjøps nettsider.  

Avtalen RHF-ene har inngått trer i kraft fra 1. april, kun halvannen uke etter at markedseksklusiviteten på fingolimod har opphørt.

– Det er vi veldig fornøyde med på vegne av pasientene og helseforetakene, sier Ognøy.

– Arbeidet er hektisk
Den nye avtalen har krevd mye dialog og planlegging, ettersom Sykehusinnkjøp i forkant må vite at det finnes produsenter som kan levere godkjente generiske utgaver av fingolimod.

– I tillegg samarbeider vi med Legemiddelverket og Nye Metoder for å sørge for at produktene på en ny avtale kan tas i bruk. Blant annet innebærer det å få dem inn på apotekenes bytteliste. Arbeidet er hektisk, men samarbeidet er godt, sier prosjektleder Lars Hjellup i en uttalelse.

Nicolai Maric Bjørnæs, avdelingsleder for Sykehusinnkjøps divisjon for legemidler, sier anbudet er et resultat av en langsiktig plan som har inkludert overvåkning av markedet. Sykehusinnkjøp har dermed vært klare til å lyse ut anbudet når det har oppstått mer konkurranse på et legemiddel.

– Reduksjonene i utgifter gjør det mulig for helseforetakene å behandle enda flere pasienter, sier Bjørnæs.

Powered by Labrador CMS