KLINIKERSTYRT: Fagdirektør Petter Thornam gir de ansatte æren for milepælen. 

Foto: DM-arkiv/Silje Katrine Robinson

D-dag for legemiddelliste: – Et kvantesprang for e-helse

I dag blir Haraldsplass diakonale sykehus koblet på Pasientens legemiddelliste (PLL). – Et kvantesprang for e-helse i Norge og det største innen pasientsikkerhet siden Helsenorge.no, beskriver fagdirektør Petter Thornam.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Pasientens legemiddelliste (PLL) er en felles oversikt over hvilke legemidler pasienten bruker, som kan deles mellom helsepersonell i forskjellige deler av helsetjenesten.

Fastleger i Bergen har siden høsten 2021 opprettet legemiddellister for sine pasienten, men onsdag blir funksjonen slått på på Haraldsplass, som det aller første sykehuset. 

«Kvantesprang»

Fra nå av kan både sykehus og fastlege jobbe i samme dokument. Petter Thornam

– Fra nå av kan både sykehus og fastlege jobbe i samme dokument. Det er første gang det skjer på noe som helst, sier Petter Thornam, som er viseadministrerende direktør og fagdirektør ved sykehuset.

– Hvis alt går som det skal, blir dette et kvantesprang for e-helse i Norge og det største innen pasientsikkerhet og samhandling mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten siden Helsenorge.no, fortsetter han.

Det siste halve året har klinikere på sykehus og i Bergen kommune, Helse Vest IKT og Direktoratet for e-helse jobbet for å få systemer som ikke er laget for å kommunisere, til å gjøre nettopp det.

– Vi ønsker oss en enklest mulig løsning, først og fremst med medisiner, deretter allergier. Vi tror vi har en løsning som vil fungere, sier fagdirektøren.

Venter på «pasient zero»

Selv om funksjonen formelt slås på onsdag, er de avhengige av at en pasient som har fått opprettet PLL av sin fastlege, faktisk kommer til sykehuset.

– Fastlegene i vårt nedslagsfelt har laget rundt 1000 legemiddellister, så vi antar at det én av de pasientene kommer inn i løpet av de neste dagene.  

Pasientens legemiddelliste har vært ønsket av mange, lenge. Men det var først i årets statsbudsjett at det kom penger i statsbudsjettet til dette.

«Bottom-up»

PÅDRIVER: Lege Katinka Nordheim Alme er en av dem som får æren for PLL-prosjektet ved Haraldsplass.  Foto: Direktoratet for e-helse

Likevel, dagens milepæl hadde ikke blitt nådd uten de ansatte, understreker Thorman.

– Dette har blir «presset frem» av dedikerte sykehusleger ved Haraldsplass og fastleger i vårt distrikt. Lege Katinka Alme og en gruppe på fem-seks leger har jobbet opp mot e-helsedirektoratet, fastleger og Helse Vest IKT for å utvikle denne løsningen. E-helsedirektoratet har gjort en svært god jobb, og leder prosjektet med Haraldsplass, Helse Vest IKT, Bergen kommune og Helse Bergen på en god måte.

Men selv om alt går etter planen i dag, påpeker fagdirektøren at veien ennå er lang å gå.

– Før statsbudsjettet i år, har ikke PLL blitt prioritert. Det utfordrende er tidsrammen her. Det tar nok lang tid før dette blir implementert i hele landetFor at det skal lykkes i hele Norge, må det antakeligvis noen hundre millioner kroner til, pluss engasjement lokalt, sier han. 

Powered by Labrador CMS