Registrering av personskader må prioriteres

Det er et stort behov for å registrere personskader fra alle landets sykehus og data for kommuner. Da trengs tilstrekkelige ressurser for registrering av valide skadedata og korrekt antall personskader i spesialisttjenesten, både for akutt behandling og rehabilitering.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Børge Ytterstad

Innlegg: Børge Ytterstad, pensjonert kirurgisk overlege ved Harstad UNN, Universitetssykehuset Nord-Norge og pensjonert emeritus professor i skadeforebygging ved Norges arktiske universitet, Campus Harstad

UNN HARSTAD registrerte personskader i 21 år, fra 1994 til 2014. For å få valide og komplette data, ble en erfaren sykepleier tilsatt i full stilling som skadesekretær i denne perioden. I helger og ferier ble de skadde registrert på en liste med personnummer på akutten. Retrograd ble datafilen komplett via personnummeret i DIPS.

49.000 innbyggere i Harstad kommune ble behandlet ved sykehuset, både polikliniske og innlagte. Mindre skader som fastlegene på Akutten behandlet, var ikke med i dette materialet.

HVOR MANGE TOTALT? Dette Harstad-materialets skade-insidens utgjorde 9,7 per 100 person. Samlet estimat for hele personår og skadedata ville tilsi at over 500.000 ble behandlet i spesialisthelsetjenesten i Norge, publisert i 2016. Stein Gystad i Helsedirektoratet hevdet i en kommentar i Tidsskriftet for Den norske legeforening at «tallet var i overkant» av 300.000 årlig, publisert i 2017. Helsedirektoratets data er basert på ICD-10-koder og Registreringsveileder personskade – Felles Minimum Data Sett (FMDS).

Helsedirektoratet burde ha stoppet pålegg om FMDS-registrering som ikke fungerte. Det kunne sammenlignes med å gi havre til en død hest

FMDS/Helsedirektoratet har publisert skadedata i perioden 2011–2020. I denne perioden er det bare Oslo universitetssykehus (OUS) som har valide og komplette skadedata.

Se også: Det er farligere å bo i distrikt

SAMME INSIDENS. Personskadedata fra ICD-10-kodene viser at OUS og Oslo kommunale legevakt registrerte (N=68134) i 2018. Dette utgjør ekstrapolering av 530.000 personskader som behandles i spesialisthelsetjenesten for hele landet årlig. Rapporten i 2018 viste at Legevakten Oslo universitetssykehus (OUS) rapporterte valide og komplette skadedata med følgende skade-insidens; ti skader per 100 personer i Oslo. Den ferske skadeinsidensen er den samme som Harstad-dataene viser.

Fra de øvrige av landets sykehus rapporterte Helsedirektoratet at kun 52 prosent av personskader ble behandlet i spesialisttjenesten, ifølge ICD-kodinger.

KVALITET OG RESSURSER. Det er et stort behov for registrering av personskader fra alle landets sykehus og data for kommuner. Vi har de siste ti årene vist at alle sykehusene har hatt for lite ressurser for å håndtere pandemien. Helsedirektoratet burde ha stoppet pålegg om FMDS-registrering som ikke fungerte. Det kunne sammenlignes med å gi havre til en død hest.

Det trengs tilstrekkelige ressurser for

  • registrering av valide skade-data og
  • korrekt antall personskader i spesialisttjenesten, både for akutt behandling og rehabilitering.

Under Safety WHO i Bangkok i 2018 ble det gitt følgende «take-home message»: If you cannot measure, you cannot manage.

Oppgitte interessekonflikter: Artikkelforfatteren har tidligere jobbet i fem år for Norsafety i  Harstad og mottatt honorar.

Tilleggslitteratur: Se Abstract nr. 494, publisert i Injury prevention 2018–WHO Safety, Bangkok

Powered by Labrador CMS