INNLEGGELSE OG UTSKRIVING: – Bakgrunnen for artikkelen, var å undersøke hva som var årsaken til at pasienter ble lagt inn på sykehus gjennom å se på sammenhengen mellom innleggelsesdiagnosene fra fastlege og legevakt, og utskrivingsdiagnosen fra sykehuset, forklarer førsteforfatter Jesper Blinkenberg, senterleder ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin.

Foto:

11 prosent fra legevakt ble lagt inn akutt

En studie av konsultasjoner og sykebesøk ved legevakt og fastlege viser at 11 prosent av kontaktene i legevakt og 1 prosent av fastlegekontaktene førte til akuttinnleggelser. Forsker Jesper Blinkenberg ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin mener det viser at portvaktrollen fungerer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Både fastleger og legevaktleger fungerer som portvakt, sier Blinkenberg til Dagens Medisin. 

Han er forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NKLM), Norwegian Research Centre, NORCE og førsteforfatter på artikkelen som nylig er publisert i BMC Health Services Research. 

Studien tar for seg 265.000 akuttinnleggelser fra 2017, og tar utgangspunkt i alle innleggelsene som ble gjort fra fastlege og legevakt i Norge det året. 

Artikkelen er også omtalt på nettsidene til Allmennmedisinsk forskningsfond. 

Kjenner historien
Jesper Blinkenberg understreker viktigheten av at fastlegen kjenner pasientens historie, og at dette er verdifullt for å utøve portvaktrollen ved vurdering av akuttinnleggelse.

– Den store bredden i innleggelsesdiagnoser underbygger også nødvendigheten av en bred allmennmedisinsk kompetanse for å vurdere akuttinnleggelser.

– Bakgrunnen for artikkelen, var å undersøke hva som var årsaken til at pasienter ble lagt inn på sykehus gjennom å se på sammenhengen mellom innleggelsesdiagnosene fra fastlege og legevakt, og utskrivingsdiagnosen fra sykehuset. 

43 prosent av dem som ble lagt inn med akutt hjerteinfarkt ble skrevet ut med samme diagnose. 

Sykdomsdiagnosene pneumoni, blindtarmbetennelse (akutt appendisitt) og akutt hjerteinfarkt ved innleggelse, var i stor grad sammenfallende med de samme sykdomsdiagnosene ved utskrivelse.

Symptomdiagnoser endret ved utskriving
For dem som fikk en av symptomdiagnosene ved innleggelse, var det store variasjoner i hvilken diagnose som ble satt ved utskriving.

– Hver fjerde av de som blir lagt inn med magesmerter, og hver tredje innlagt med brystsmerter, ble skrevet ut med en tilsvarende symptomdiagnose, uten at det ble påvist en sykdom på sykehuset, forklarer Blinkenberg. 

– Akuttinnleggelser er resultat av en vurdering av sannsynlighet for akutte alvorlig sykdom og risiko ved å ikke legge inn. Vi forventet at en betydelig andel som innlegges med brystsmerter og magesmerter ikke fikk påvist alvorlig sykdom.

De fleste som ble innlagt med tung pust som symptomdiagnose derimot, fikk en sykdomsdiagnose ved utskrivelse. De vanligste var hjertesvikt, pneumoni og KOLS. 

Han peker på at studien viser at selv om det var flere som ble lagt inn på sykehus fra legevakt, så var også en betydelig andel sendt til akuttinnleggelse fra allmennpraksis. 

– Dette viser at legevakt er for akutte tilstander, men at også fastlegen yter akutthjelp i tillegg til annet fastlegearbeid. Under covid-19 har det vært mye fokus på sykehusinnleggelser. Jeg tror det er viktig å forstå fenomenet akuttinnleggelser bedre. Denne artikkelen viser at sykehusleger kan hente nyttig informasjon om akuttpasientene ut fra henvisende leges innleggelsesdiagnose. 

Powered by Labrador CMS