OVERRASKET: - Funnet forandrer fortellingen om koronaepidemien, sier prosjektleder Anne Eskild, professor og overlege ved Akershus universitetssykehus. 

 

Foto: Vidar Sandnes

Fant antistoffer mot covid-19 i blodprøver fra 2019

Koronaviruset kan ha vært i Norge allerede i 2019, ifølge forskere fra Akershus universitetssykehus (Ahus).

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Anne Eskild, professor og overlege ved Akershus universitetssykehus.  Foto: UiO

Forskere ved Ahus har funnet antistoffer mot covid-19 hos gravide i Ahus sitt nedslagsfelt helt tilbake til desember 2019 – en måned før det første tilfellet ble påvist i Europa, skriver sykehuset på egne hjemmesider.

– Funnene våre forandrer historien om koronaepidemien både i Norge og i verden, sier prosjektleder Anne Eskild i nyhetsmeldingen.

Funnene er publisert i Cambridge Epidemiology & Infection. 

Det første tilfellet av covid-19 i Europa ble oppdaget 27. januar 2020 i Frankrike. I Norge ble viruset først påvist i Tromsø 24. februar. Men i søk etter antistoffer i lagrede blodprøver, har forskerne funnet det første positive utslaget allerede i desember 2019 – samme måned som viruset først ble konstatert i Kina.

Funnene våre forandrer historien om koronaepidemien. Anne Eskild

– Dette var veldig overraskende. Vi undersøkte blodprøver tilbake til desember for å være helt sikre på å gå langt nok tilbake i tid, så vi hadde ikke ventet å finne positivt utslag så tidlig, sier Eskild. 

Rundt 500 prøver per måned er blitt testet for antistoffer mot SARS-CoV-2, og det ble funnet ett positivt utslag i desember 2019, to i januar 2020, og ett i både februar og mars. 
 
Av de totalt 6520 kvinnene som ble undersøkt gjennom hele perioden, ble det påvist antistoffer hos 98 kvinner.
 
Forskerne oppgir ingen interessekonflikter
Powered by Labrador CMS