Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

HER OG NÅ: – Det haster med tiltak, sier Nils Kristian Klev

Foto: Vidar Sandnes

Budkrig over fastleger i kommunene

– Det er synd at det blir slik. Det er ikke vår intensjon å stjele leger fra naboen, sier kommunalsjef for helse og sosial i Stryn kommune, Heidi Vederhus.

Publisert: 2021-11-15 — 09.03

I Stryn kommune står hver tredje innbygger utan fastlege. Løsningen var fast lønn, færre pasienter, mindre arbeid og administrasjonsfri.

–Vi ble nødt til å prøve nye, kontroversielle metoder i rekrutteringa, sier kommunalsjef for helse og sosial i Stryn kommune, Heidi Vederhus, til NRK.

Like langt
Som en løsning på problemet, hentet Vederhus frem de beste lokkemidlene hun kunne: Fast lønn, færre pasienter, mindre arbeid og administrasjonsfri.

– Vi ble nødt til å prøve nye, kontroversielle metoder i rekrutteringen, forteller Vederhus.

ØKT STØTTE FRA REGJERINGEN: Regjeringen foreslår å styrke allmennlegetjenesten med 100 millioner kroner. Her ved Ingvild Kjerkol.

Foto: Vidar Sandnes

Det har dog meldt seg en utfordring: Flere av søkerne til de nye, lukrative fastlegestillingene i Stryn er flere av søkerne fra nabokommunene. Dermed kan regionen være like langt – og like utsatt – når stillingene blir besatt.

– Det er veldig uheldig at det blir en kamp mellom kommunene. Alle står i en vanskelig situasjon, og vi er tjent med å rekruttere til hele regionen, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Stad, Barbro Longva.

Rapporten Legemiddelbarometeret fra mai måned viste at 66 prosent av kommunene meldte fra om utfordringer knyttet til rekruttering av fastleger.

Mener det haster
Utfordringen er størst i distriktene, men det er også lignende tendenser i storbyene. I løpet av oktober måned var det 10.000 mennesker som mistet fastlegen sin. Til sammen er det i dag 134.000 nordmenn som står listeført uten.

I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet, som nylig ble lansert, har den nye regjeringen foreslått å styrke allmennlegetjenesten med 100 millioner kroner. Dette mener helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, at vil være med på å snu den negative utviklingen.  

Dette mener leder i allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, at ikke holder.

– Det som er presentert nå er langt fra det reelele behovet i kommunene. Krisen er her og nå – og det haster med tiltak, sier Klev til avisen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Arnulf Heimdal 15.11.2021 09.11.23

  Lege

  Takket være at Bent Høie og Solbergregneringen har latt fastlegeordningen forfalle i mange år er det nå "vanlig folk sin tur" til å miste fastlegen sin. De bemidlede i byene kan velge helprivate alternativer. Vår nye regjering har så langt valgt å ikke gjøre noe med dette. Da går det som det må gå.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!