Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

HETEROGEN GRUPPE: Legene som jobber for Dedicare Doctor, er alt fra pensjonister som brenner for faget og vil holde det vedlike – til leger som venter på turnusplass eller vil beholde spesialistgodkjenningen sin, forteller direktør Marianne Halten. 

Foto: Julie Kalveland

Resultathopp for legevikarbyråer

Det er god butikk å leie ut helsepersonell. Dedicare Doctor AS har tredoblet både omsetning og resultat under pandemien.

Publisert: 2021-11-12 — 06.00
LES OGSÅ
Kraftig omsetningsvekst for private legetjenester

Dedicare Doctor AS er en av flere vikarbyråer som leier ut leger, sykepleiere og annet helsepersonell til norske kommuner og helseforetak.

Totalveksten for bemanningsbransjen var på 13 prosent i 2019 og på 12 prosent i 2020, ifølge NHO. For Dedicare Doctor var veksten på 38,4 prosent.

– Vi har vokst jevnt og trutt over tid og merker en stor etterspørsel generelt, men den har helt klart økt gjennom pandemien, sier direktør Marianne Halten i Dedicare Doctor til Dagens Medisin.

Tredoblet

I 2020 hadde selskapet en omsetning på 88,7 millioner kroner, en tredobling sammenlignet med 2019-tallene. Årsresultat etter skatt var på 15, 6 millioner kroner, mot 5,5 millioner kroner i 2019.

Selskapet leverer allmennleger til kommuner og spesialister til sykehus, og det er én region som utpeker seg spesielt:

– Behovet har alltid vært stort i Nord-Norge, og spesielt på små steder langt unna de store byene. Det er en stor forskjell på å jobbe på et legekontor i byen og en øy ute i havgapet. Du er sjelden alene, men bemanningen er redusert til kanskje to leger, noe som naturlig nok er veldig sårbart. I tillegg er det store avstander til nærmeste sykehus. Disse oppdragene er både lærerike og krevende, og de krever veldig kompetente leger, sier Halten.

Heterogen gruppe

– Hvem er legene som velger å jobbe for et vikarbyrå?

– Det er alle mulige grupper, fra pensjonister som brenner for faget og vil holde det vedlike – til leger som venter på turnusplass eller vil beholde spesialistgodkjenningen sin.

Etterspørselen har helt klart økt gjennom pandemien
Marianne Halten

– Vi har også dem som ønsker mer frihet og fleksibilitet i arbeidshverdagen, eventyrere og dem som ønsker faglige utfordringer, samtidig som de tilfører noe til en kommune eller et sykehus. For å jobbe for oss, stilles det krav til selvstendighet og kompetanse. Dermed er de fleste voksne med god erfaring, forteller hun.

Vikariater gjennom bemanningsbyrået varer fra et par dager til ett år, avhengig av kunde og spesialitet.

– De fleste oppdragene for kommunehelsetjenesten er gjerne på rundt tre måneder, mens man prøver å finne noen som kan fylle stillingen.

– I sykehus er varigheten fra ei uke og oppover, avhengig av spesialitet. Det er typisk lengre varighet på oppdragene til en psykiater enn en kardiolog, for eksempel.

Bransje i vekst

Dedicare Doctor er slett ikke alene om å ha gjort god butikk av legemangelen i norske sykehus og kommuner de siste par årene.

Ecura Care AS, som står bak konseptet Legepartner, omsatte for 280,7 millioner kroner i 2020 og nådde et årsresultat før skatt på 19,5 millioner kroner.

Kletor AS, morselskapet til bemanningsbyrået Dignus Medical, økte omsetningen fra 63 til 91 millioner kroner fra 2019 til 2020, men resultatet økte ikke nevneverdig.

Leier ut til helseforetak

Dagens Medisin har fått en oversikt over de vikarbyråene som, gjennom Sykehusinnkjøp, har avtale med norske helseforetak. På listen finner vi svenske aktører som Läkarleasing AB, Agila Doctor AB og Bonliva AB, samt danske Transmedica.

Men også norske aktører, som Helsebemanning AS, Läkarjouren AS, Legebemanning AS og Randstad Care AS. Sistnevnte er den desidert største blant de norske aktørene som leier ut personell til norske sykehus, men en omsetning i 2020 på 284 millioner kroner og et resultat før skatt på 15 millioner kroner.

Helsebemanning AS er den eneste i denne gruppen som har gått ned i omsetning og resultat i perioden 2019 til 2020.

 

Vikarbyrå

Resultat før skatt 2019

Resultat før skatt 2020

Omsetning 2019

Omsetning 2020

Ecura Care AS (Legepartner)

13,5 mill

19,5 mill

172,4 mill

280,7 mill

Dedicare Doctor AS

 

5,5 mill

15,6 mill

33,8 mill

88,7 mill

Kletor AS (Dignus Medical)

3,3 mill

3,5 mill

62 mill

91 mill

Legeformidling AS

1,6 mill

1,4 mill

29 mill

34 mill

Läkarjouren AS

7,6 mill

4,7 mill

54 mill

50 mill

Randstad Care AS

4 mill

15 mill

253 mill

284 mill

Helsebemanning AS

1 mill

-2,3 mill

155 mill

124 mill

Kilde: Regnskapstall.no

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!