Vi trenger politisk handling, ikke flere utredninger

Det må politisk vilje og økonomisk handling til for å redde fastlegeordningen, ikke enda flere utredninger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Nils Kristian Klev

Innlegg: Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen

I ET INNLEGG i Dagens Medisin tar Daniel Berg-Hansen til orde for på ny å utrede fastlegeordningen i sin nåværende form – og heller mot en allmennlegetjeneste i kommunene bestående av fastlønnsleger.

Allmennlegeforeningen mener dette er uklokt.

Se også: Fastlegekrisen må håndteres som den krisen den er

LANGT BILLIGERE. Fastlønn var i utstrakt bruk før fastlegeordningen ble etablert. Legetjenesten var på denne tiden preget av dårlig kapasitet og tilgjengelighet. Overgangen til flere leger på næringsdrift bedret kapasiteten, og de lange ventetidene forsvant.

I dag vet vi at det koster omtrent én million kroner mer for kommunene å ha en fast ansatt fastlege per år, enn en fastlege i næring

I dag vet vi at det koster omtrent én million kroner mer for kommunene å ha en fast ansatt fastlege per år, enn en fastlege i næring. I tillegg til dette kommer som kjent effektivitetstapet.

Oppsummert viser dette at det vil være langt billigere for stat og kommune å støtte opp under en bærekraftig næringsdriftsmodell, enn full konvertering til fastlønn.

POLITISK VILJE – OG HANDLING. Fastlegeordningen har de siste årene vært gjenstand for en lang rekke utredninger, rapporter og undersøkelser. I sum viser de at ordningen er underfinansiert, at arbeidsbelastningen må reduseres og at det må nye leger inn i fastlegeordningen.

Den siste måneden har ytterligere 10.000 innbyggere mistet fastlegen sin. Totalt er det nå 134.000 personer i Norge som ikke har en fastlege. Situasjonen forverres fra måned til måned, og fastlegeordningen kollapser om ikke tiltak blir iverksatt omgående.

Det må derfor politisk vilje og økonomisk handling til for å redde fastlegeordningen, ikke enda flere utredninger.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS