Eldre får tilbud om boosterdose

Regjeringen har besluttet at alle over 65 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Det er tegn til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom faller i den eldre delen av befolkningen. Målet med en oppfriskningsdose til eldre er å øke beskyttelsen mot å bli alvorlig syk av covid-19, og å gi høyere grad av beskyttelse mot nye virusvarianter og forlenget beskyttelse, uttaler helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Tirsdag holdt regjeringen og Folkehelseinstituttet en pressekonferanse hvor det ble klart at alle over 65 år vil få tilbud om en boosterdose.

Mandag sendte det europeiske legemiddelbyrået EMA ut en pressemelding hvor de åpnet for oppfriskningsvaksinering med BioNTech-Pfizer-vaksinen til personer fra 18 år når det har gått minst seks måneder etter dose to.

Nå har Folkehelseinstituttet (FHI) også fått i oppdrag å vurdere om helsepersonell skal tilbys en oppfriskningsdose.

FHIs to scenarioer

VG omtalte tirsdag at Folkehelseinstituttet (FHI) har gitt en faglig anbefaling til regjeringen om at eldre bør få en boosterdose med koronavaksine. 

Her finner du hele anbefalingen til FHI.

Anbefalingen til FHI tar utgangspunkt i at det bør velges mellom to alternative scenario. Det ene scenario foreslår vaksinering av personer som fikk vaksine for over seks måneder siden, og er 85 år og eldre, inkludert sykehjemsbeboere. Deretter vil man sannsynligvis utvide til to aldersgrupper, 84-75 år og 74-65 år, innen nær fremtid.

Det andre alternativet anbefaler en boosterdose til alle over 65, inklusiv sykehjemsbeboere hvor det har gått minst 6 måneder siden andre vaksinedose. Rekkefølgen bør følge samme aldersprioritering som ved grunnvaksinasjon, som innebærer 85 år, eldre og sykehjemsbeboere først, før man vaksinerer de to andre aldersgruppene.

Regjeringen har gått inn for det siste alternativet.

Powered by Labrador CMS