UTFORDRINGER: Nicholas Wilkinson (SV) peker på flere utfordringer med dagens fastlegeordning.

Foto:

Reagerer på fastlegeordningen: – Vi har en konkret løsning

– Må alle livets hendelser ha en attest fra fastlegen?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Diskusjonen om fastlegekrisen i Norge fortsetter å gå, og nylig rapporterte NRK at 85 prosent av norske kommuner uttalte at de har store problemer med å rekruttere fastleger.

En gjennomsnittlig fastlege jobber 56 timer i uka, og 100.000 nordmenn er uten fastlege i dag. Det fortalte leder av Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev til samme kanal.

– Skipet må komme på rett kjøl

Helsepolitisk talsperson i SV, Nicholas Wilkinson, mener løsningen på mange måter ligger rett foran øynene våre. Han mener det er tre måter å angripe problematikken på:

– Alle snakker om fastlegekrisen, men flere andre partier har få konkrete løsninger. Vi trenger å øke basistilskuddet, men om vi ikke får nye leger vil det ikke løse utfordringen. Vi trenger flere LIS1-stillinger (lege i spesialisering) og styrke ALIS som alle er for, men SV har også en konkret løsning som vil gi oss minimum 62 nye leger per år.

– Stopp dobbel turnus for de som har gått igjennom KBU (tilsvarende praksis i Norge) i Danmark. Om de kan få et halvt år i Norge, i stedet for hele LIS1, åpner vi flere plasser på LIS1 for norske studenter og får flere nye leger per år, sier Wilkinson til Dagens Medisin.

Han legger også til:

STILLER SPØRSMÅL: Per Øyvind Bl Grønningsæter retter noen kritiske spørsmål mot dagens fastlegeordning. Foto: Privat

– Andre løsning er en ny fastlønnsordning. Flere nyutdannede leger sier at de gjerne vil være fastlege, men de er nødt til å betale mye for å få en liste, i tillegg til at de må jobbe 10-12 timer hver dag. Da blir det vanskelig å ha en familie og flere velger å ikke bli fastlege på grunn av det. SV vil ha en ny nasjonal ordning med fast lønn.

– Vi trenger både den private ordningen vi har, men også en fastlønn-variant. Skipet må komme på rett kjøl, og flere muligheter kan lokke flere nye leger for å bli fastleger.

Per Øyvind Bø Grønningsæter er nettopp en av disse unge fastlegene. Han jobber som fastlege i Oslo, og har selv kjent på presset som medfører med alle oppgavene han må løse som fastlege. Han er også medlem i SV.

– Jeg har vært fastlege fra jeg var ferdig i turnus i 2015, og det er ikke noe annet jeg kunne tenke meg å jobbe med. Det er dette jeg brenner for. Dessverre er det slik at på de årene jeg har vært fastlege, så har det vært en utvikling der vi får stadig mer oppgaver, og forespørsler som ikke handler om helsehjelp. Det er der jeg får opp frustrasjonen, sier han til Dagens Medisin.

– Det er mange ting som kommer på siden, som stjeler tiden vår. Det er for eksempel legeerklæring til forsikringsselskap når folk skal skrive forsikringer, legeerklæringer for skoleskyss eller utvidet tid til eksamen, rett og slett alt av tilrettelegging. Hver enkelt oppgave krever ikke mye tid, men summen av det hele blir frustrerende.

Hva med NAV?

«Tilleggsoppgavene» som faller på fastlegene kan være så mangt. Grønningsæter reagerer på at NAV i utgangspunktet burde ha tilstrekkelig informasjon gjennom sykemeldingene de mottar, slik at pasienten ikke hadde trengt å forlenge sykemeldingen gjennom fastlegen, i tilfellene hvor det er åpenbart at hen ikke er klar for jobb.

– Er tilfellet slag og sepsis og du ikke har mulighet til å snakke, så burde det kunne løses på en enklere måte. Da blir det rart at du må inn for å få sykemelding, slik at du skal få betalt ut fra NAV. Bare i sykemeldingen din har egentlig NAV nok informasjon, skulle man tro.

– Jeg blir nødt til å jobbe en del på kveldstid og slik, for å få ting unna. Det er bare sånn det er. Jeg har en liten liste selv, med 1000 pasienter. I tillegg jobber jeg en halv dag i uka på en helsestasjon for ungdom. På grunn av arbeidsmengde har jeg også måtte si fra meg ti prosent stilling i det kommunale, og dette påvirker jo igjen lønn. Jeg synes dog ikke at lønn er den viktigste kampen fastlegene kjemper, selv om det er en del av det hele.

Avslutningsvis ramser Grønningsæter opp noen konkrete ting han mener må til for å bedre fastlegesituasjonen:

– Jeg tror vi er mange fastleger som er enige om at antall pasienter på lista må kunne reduseres uten et lønnskutt, og man må ha en økt grunnlønn – det seg være basistilskudd eller andre ordninger, og så handler det om å få kontroll på alle oppgavene fastlegene sitter med. Vi skal hovedsakelig jobbe med sykdom og lidelser, og der burde også fokuset vårt være. Må alle livets hendelser ha en attest fra fastlegen?

Powered by Labrador CMS