Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

PACEMAKER: Pasientene i studien er randomisert til behandling med eller uten pacemaker, og i neste omgang ablasjon. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Hjertestudie: – Gir svar på et viktig klinisk spørsmål

APAF-CRT studien trekkes frem som en av de mer interessante studiene presentert på årets hjertekongress (ESC) av Ole Christian Mjølstad, leder i Norsk Cardiologisk selskap (NSC).

Publisert: 2021-09-07 — 06.00

HJELPER: – Det er en liten studie, men som absolutt er med å hjelpe oss å besvare et viktig klinisk spørsmål, sier Ole Christian Mjølstad. Arkivfoto: Espen Snipstad

– Dette er en studie på 130-140 atriereflimmer pasienter med smalt QRS og hospitalisert for hjertesvikt siste år. Pasientene er randomisert til behandling med eller uten pacemaker, og i neste omgang ablasjon, sier Ole Christian Mjølstad, seksjonsoverlege ved klinikk for hjertemedisin ved St. Olavs hospital.

Pasientene ble tilfeldig tildelt til HIS -ablasjon og biventrikulær pacing, ablasjon+CRT -arm, eller optimal farmakologisk frekvens behandling, legemiddelarm. Pasienter i begge armer kan i tillegg få en defibrillator etter legens skjønn i henhold til ESCs retningslinjer.

Studien er en to-faset studie. Det var den andre fasen som ble presentert på årets hjertekongress (ESC). Studien er en internasjonal mulitsenter, prospektiv, randomisert, parallell, open-label studie med blindet utfall.

LES OGSÅ
Studie undersøkte nytte av å screene for atrieflimmer

– Studien viste en betydelig reduksjon i mortalitet. Det er en liten studie, men som absolutt er med å hjelpe oss å besvare et viktig klinisk spørsmål.

– Tror du denne studien vil ha betydning for klinisk praksis?

– Dette er jo en relativ dyr og komplisert behandling, som jeg tror mange synes ikke er helt uproblematisk. Jeg tror denne studien kan ha konsekvenser for behandlings-praksis. Den gir oss svar på et viktig klinisk spørsmål hos en ikke ubetydelig pasientgruppe, jeg tror det er viktig. Vi må huske på at dette er pasienter som har vært hospitalisert for hjertesvikt siste år.

Ole Christian Mjølstad deltar på det digitale DM Arena møtet Hjerte/Post-ESC onsdag 8. september fra klokkel 16. til 18.

Interessekonflikt: Ole Christian Mjølstad oppgir å ha ingen interessekonflikt.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!