Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

USIKKERHET: Generalsekretær Magne Wang Fredriksen i MS-forbundet mener det er svært vanskelig for pasientene å orientere seg, og opplever stor usikkerhet blant medlemmene for når og hvordan de vil motta en tredje dose med koronavaksine.

Foto: Lasse Moe

Blir nedringt av engstelige MS-pasienter, hele tiden

Generalsekretær i MS-forbundet, Magne Wang Fredriksen, sier de nå blir ringt «døgnet rundt» av engstelige pasienter som vil ha tredje dose.

Publisert: 2021-09-06 — 16.17

– Det ringer folk hele tiden og spør om de skal ha, og når de skal få, tredje vaksinedose, sier Fredriksen til Dagens Medisin.  

Han sier det er vanskelig å gi konkrete råd.  

– Vet ikke hvem
– Pasientene vet ikke hvem de skal kontakte for å teste antistoffnivået sitt. Om det er nevrolog eller fastlege. Vårt inntrykk er at det er ulik praksis rundt om i landet, sier Fredriksen. 

LES OGSÅ
Forventer at myndighetene avklarer hvem som skal få tredje dose

Nylig bestemte regjeringen at alle pasienter som er antatt av å ha nedsatt immunforsvar, skal få tilbud om en tredje dose koronavaksine. Etter en anbefaling fra Folkehelseinstituttet. 

MS-forsker og leder for Nevrovax-studien, Gro Owren Nygaard, som undersøker effekten av koronavaksine for pasienter med multippel sklerose, sier til Dagens Medisin at det ikke er avklart hvilke pasienter som vil få tilbud om vaksine. Hun etterlyser en avklaring fra myndighetene på dette. 

Fredriksen i MS-forbundet er enig i at det må komme en avklaring raskt. 

«Henger i luften»
– Vi støtter avgjørelsen om en tredje vaksinedose, men mye «henger ennå i luften». Det er kritisk å få en avklaring. Vi ringes ned av bekymrede folk som ikke har fått effekt av de første dosene sine. Flere av de som ringer har tatt blodprøver som viser at de ikke har bygget opp antistoff. 

– Det er også en del som ringer, som ikke har tatt blodprøver. Mange av pasientene lever mer eller mindre isolert, fordi de har lest at de som går på immunmodulerende behandling ikke har utviklet antistoffer. Det er vanskelig å vite om man har hatt effekt eller ikke av vaksinen. Det er utrolig mye usikkerhet blant folk. 

Etterlyser informasjon
Fredriksen mener at de fleste nå trenger informasjon. 

– Det er viktig og flott at OUS lager informasjonssider og det er supert at man har kommet frem til at noen skal få en tredje dose. Nå må det være førsteprioritet å få ut dosene. Vi ser at FHI jobber på spreng. Men om det er så mange som 3000 som bør ta en tredje dose, så må det gis konkrete anbefalinger om hvordan de skal gjøre dette i kommunene. 

Fredriksen opplyser at MS-forbundet mener alle som går på behandling som utsetter dem for risiko, må få tilbud om tredje vaksine. 

– De trenger tilbudet litt fort, fordi de ikke har fått antistoffer. Å avklare dette er noe av det viktigste FHI jobber med, akkurat nå.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!