Mener legene har blitt hørt

Anne Grethe Erlandsen uttaler at Legeforeningen skal ha fått anledning til å komme med innspill.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

VIKTIG: – Det er viktig for oss at pasienter, fagmiljøer og leverandører blir hørt når vi foretar endringer i helsetjenesten. Foto: Borgos Foto AS

Dagens Medisin har bedt Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om kommentar til Legeforeningens bekymringer og Jana Midelfart-Hoffs uttalelser om endringer i Blåreseptordningen. Statssekretær Anne Grethe Erlandsen skriver i en epost at de mener Legeforeningen har fått anledning til å komme med innspill når det gjelder endringer i helsetjenesten.

– Det er viktig for oss at pasienter, fagmiljøer og leverandører blir hørt når vi gjør endringer i helsetjenesten. Erfaringene og kompetansen de sitter med, er absolutt viktig å lytte til. Klinikere sitter tett på pasientene og kjenner systemet fra innsiden. Det mener vi at også Legeforeningen skal ha fått anledning til, skriver Erlandsen.

– Skjønnsmessig vurdering
– Stortinget vedtok i 2019 å innføre et overtredelsesgebyr for leger som skriver ut legemidler, næringsmidler eller medisinsk forbruksmateriell i strid med regelverket. Forskrift om utmåling og betaling av gebyret var på høring med frist 1. juli i år. Helsedirektoratet har ikke en plikt til å ilegge overtredelsesgebyr.

– Ved å gi Helfo mulighet til å foreta en skjønnsmessig vurdering av om overtredelsesgebyr skal ilegges, oppnås større fleksibilitet når det gjelder å tilpasse reaksjonen til den konkrete situasjonen og å velge det reaksjonsmiddelet som fremstår som best egnet i det enkelte tilfellet. Det må foretas en vurdering av om dette er en forholdsmessig reaksjon, eller om det er andre reaksjonsmidler som er mer egnede, skriver Erlandsen videre.

Når det gjelder innføring av anbud for enkelte medisinske likeverdige legemidler, er dette tiltak som Vista Analyse og EY anbefaler i sin sluttrapport, skriver Erlandsen.

Det er positivt at alle nye legemidler som finansieres av det offentlige over Folketrygden, blir metodevurdert Anne Grethe Erlandsen

– Rapporten, som er en områdegjennomgang for legemidler finansiert av Folketrygden, ble levert rett før jul i fjor. I prosessen var det flere innspills-møter. Det er også gjennomført samtaleintervjuer med Senter for Kvalitet i Legekontor (SKIL) og Allmennlegeforeningen (AF). HOD vil ikke gjennomføre anbefalte tiltak uten at de er vurdert av ansvarlige fagetater.

Her kan du følge DM Arena møtet «Blåreseptordningen - hva nå?», torsdag 26. august kl. 16-18 via stream.

– Metodevurdering viser verdien
Erlandsen skriver videre at det siden 2003 har vært krav om at nye legemidler skal metodevurderes for å kunne få forhåndsgodkjent refusjon.

– Samtidig kunne nye, kostbare legemidler tas i bruk etter individuell søknad uten en vurdering av at prioriteringskriteriene – nytte, ressursbruk og alvorlighet – var vurdert. Fra 1. januar 2018 er det derfor innført krav om at alle nye legemidler skal metodevurderes før de kan tas i bruk på blå resept. De samme prioriteringskriteriene gjelder for legemidler som finansieres av sykehusene.

– En metodevurdering er en systematisk vurdering av dokumentasjon av effekt, sikkerhet og kostnadseffektivitet. En metodevurdering viser oss verdien av en ny behandlingsmetode, sammenlignet med det man bruker i klinisk praksis.

Erlandsen mener det er positivt at alle nye legemidler som finansieres av det offentlige over Folketrygden, blir metodevurdert.

– Dette bidrar til konsistens i prioriteringer på tvers av tjenesten, pasientsikkerhet og riktig ressursbruk. I denne prosessen er det selvsagt viktig at klinikerne blir involvert i metodevurderingene.

Powered by Labrador CMS