Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

ETABLERER: Sverre Håkon Evju, Kari M. Arntsen (i midten) og Anne Svelstad Evju har sammen etablert organisasjonen Vaksine beskytter flokken, som skal samle inn penger til vaksinealliansen GAVI. Foto: Privat

Starter innsamlingsaksjon for vaksiner til mellom- og lavinntektsland

Sverre Håkon Evju, Kari M. Arntsen og Anne Svelstad Evju har etablert den ideelle organisasjonen Vaksine beskytter flokken, som skal samle inn penger som uavkortet skal gå til vaksinealliansen GAVI.

Publisert: 2021-06-30 — 10.29
Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Som et rikt vestlig land må vi ta ansvar, og dette er et forsøk på å bidra, sier Sverre Håkon Evju.

Til vanlig er Sverre Håkon Evju kommuneoverlege i Narvik kommune. Kari M. Arntsen er helsesykepleier og Anne Svelstad Evju er helsesykepleier og førstelektor sykepleie ved Universitetet i Tromsø (UiT).

GAVI-stiftelsen jobber for bedre tilgang til vaksiner for barn i fattige land.

– Hvordan kom dette i stand?

– Vi jobber alle i helsevesenet i egen kommune og har vaksineansvar. Og da har vi snakket om det som er det viktigste nå; vaksinering og flokkimmunitet. Initiativet kom i stand gjennom samtaler om bevisstgjøring av viktigheten av vaksine.

– Viktig å få vaksiner til lavinntektsland

Vaksine beskytter flokken skal samarbeide med den svenske organisasjonen Vaccine Forward. Samarbeidet kom på plass etter teams-samtaler med Tormod Simensen i GAVI som satte Evju i kontakt med Vaccine Forward som GAVI allerede hadde innledet samarbeid med.

– Jo lenger viruset får være globalt aktivt, jo større sannsynlighet er det for mutasjoner og dårligere effekt av vaksiner. Derfor er det viktig å få vaksiner til lavinntektsland, sier Evju.

Navnet er inspirert av Per Fugellis sitat om å «ta vare på flokken».

Evju forteller at de bare er fagpersoner med initiativ, Vaccine Forward har administrasjon. Evju forteller at utgifter til regnskapsfører, administrering av nettside og andre utgifter ikke skal dekkes av bidrag, men blant annet gjennom avtaler med lokalt næringsliv i Narvik.

– På tross av ventetid og prioriteringer er vi så privilegerte her i Norge. Vaksine er gratis og det er gratis tilrettelegging. Da er det viktig at vi registrerer oss og tar imot, men også at vi tar ansvar.

– Gjort med hjelp av venner i fritid

Evju sier det egentlig ikke var tanken eller meningen å lage en organisasjon.

– Men vi har en god venn som laget en flott logo, og da ble spørsmålet om hvordan og hva kan den brukes til?

Han forteller at det er venner som har bistått i arbeidet med etablering av organisasjonen, og at alt arbeidet er gjort i fritiden.

– Alt arbeid i forbindelse med organisasjonen er gjort i privat regi og i fritiden. Derfor har det også tatt tid fordi man har hatt ordinært arbeid.

– Vi håper på god støtte fra både private og organisasjoner. Det er ikke satt en øvre beløpsgrense på donasjoner, sier Evju.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!