Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

FREMMER-FORSLAG: – Vi har en legekrise i landet, og vi utdanner ikke nok leger, sier Nicholas Wilkinson som fremmer forslag om å utrede ordning som gjør at medisinstudenter som har studert i Danmark slipper dobbel turnus. Foto: Lasse Moe

Foreslår ny ordning for å unngå dobbel turnus

SVs medlem i Helse- og omsorgskomiteen, Nicholas Wilkinson, fremmer fredag forslag om at Stortinget ber regjeringen utrede en ordning som gjør at medisinstudenter som har studert i Danmark skal slippe å gå dobbel turnus.

Publisert: 2021-06-10 — 06.00
Denne artikkelen er over ett år gammel.

HÅPER: – Dette er et veldig godt forslag som både vil kutte byråkrati og få studentene raskere i arbeid, sier Morgan Alangeh. Foto: Privat

– Vi har en legekrise i landet, og vi utdanner ikke nok leger. Hvis legestudenter som har gjennomgått KBU i Danmark ikke trenger hele LIS1, vil vi få flere nye leger, og åpne opp flere LIS1-plasser for norske legestudenter, sier Wilkinson.

Les også: – Vil ha betydning for godkjenningspraksis

Utredning

LES OGSÅ
Vil at Norge skal ta hensyn til «dansk turnus»

Forslaget går ut på at Stortinget ber regjeringen utrede en ordning for at legestudenter som har gått gjennom KBU ikke må gjennomføre hele LIS1, for å slippe dobbel turnus. Forslaget inkluderer også at Stortinget ber regjeringen utrede en ordning som gjør det mulig for medisinstudenter som har oppnådd cand.med-graden i Danmark, å få legeautorisasjon etter endt utdanning slik at de kan søke på LIS1-stilling i Norge uten å ha gjennomført KBU.

Forslaget vil bli debattert fredag 18. juni, Stortingets siste møtedag før sommerferien, i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

– Tydelig at studentene blir hørt

LES OGSÅ
LIS1-evaluering og tiltak: – Problemet er det samme

Morgan Alangeh, president i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), skriver i en e-post til Dagens Medisin at han er glad for forslaget.

– ANSA er veldig glade for at Wilkinson og SV har fremmet dette forslaget, og det er tydelig at studentene sine innspill har blitt hørt. Hvis det får flertall, så vil det ha utrolig mye å si for medisinstudentene i Danmark.

– Hvordan vil dere jobbe for å forsøke å påvirke for å få flertall for forslaget?

– Det viktigste nå er at vi opprettholder den gode dialogen vi har hatt frem til nå med opposisjonen på stortinget i denne saken. Dette er et veldig godt forslag som både vil kutte byråkrati og få studentene raskere i arbeid, så jeg er håpefull på at partiene vil stemme for.

– Flere har stilt spørsmål

– Flere danske legestudenter må gå gjennom dobbel turnus, i Danmark og i Norge. LIS1 er viktig for å forstå det norske systemet, og er litt lengre enn KBU. Derfor foreslår vi en ny ordning for at de som har gått igjennom KBU kan ta noen deler av LIS1, sier Wilkinson.

– Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har stilt spørsmål om denne ordningen som gir dobbel turnus for danske legestudenter. Nå må handling følge ord. Hvis de partiene stemmer for forslagene får vi flertall, sier Wilkinson.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Morgan Alangeh 10. juni kl. 20:39

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Oddmund Suhrke 11.06.2021 15.01.42

  Overlege

  Nordiske land bør kunne samkjøre spesialiseringsreglene. Og så må politikere og andre lære seg at turnustjeneste ble avskaffet for flere år siden. Nå er praksis en del av studiet i Norge.

 • Kjell O. Skavdal 11.06.2021 09.17.41

  Lege

  Bra fra Nicholas Wilkinson! Han har skjønt det. Sammen med Ap og Frp stilles det spørsmål om denne klossete administrative ordningen som bare er til hinder,plunder og heft for alle. Ved en revisjon fra Stortingets side er det en selvfølge at nåværende ordning blir radert bort! Mvh Kjell O.Skavdal

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!