Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

GODE NYHETER: Jordmorforbundet har vært opptatt av at denne vurderingen gjøres i innspill til Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, sier Hanne Charlotte Schjelderup. 

Foto: Norsk sykepleierforbund

Nå kan også gravide få koronavaksine

Folkehelseinstituttet åpner for at gravide utenfor risikogruppene i områder med høy smittespredning kan velge å bli koronavaksinert. – Veldig gode nyheter, sier Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet. 

Publisert: 2021-05-04 — 12.27

Folkehelseinstituttet (FHI) åpner for at gravide uten andre risikofaktorer kan få  koronavaksinen. Dermed endres rådene om koronavaksinering av gravide slik at vaksinering kan overveies for den enkelte der fordelene overgår ulempene. 

– Gravide har noe høyere risiko for sykehusinnleggelse dersom de får covid-19 enn kvinner som ikke er gravide, selv uten underliggende risikotilstander. Derfor åpner vi mer opp for at alle gravide kan vurdere vaksinasjon i samråd med lege, sier lege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Helena Niemi Eide i en nyhetsmelding på FHIs hjemmesider. 

Noe høyere risiko
Ny forskning har slått fast at gravide har noe høyere risiko for sykehusinnleggelse og alvorlig sykdom dersom de får covid-19 enn kvinner som ikke er gravide, selv uten underliggende risikotilstander. 

LES OGSÅ
– Gravide trenger et større vern på arbeidsplassen

Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet, er derfor glad for at FHI nå har snudd og åpner for vaksinering - også av gravide.  

– Jordmorforbundet har i møte med FHI og Helsedirektoratet bedt myndighetene vurdere om også gravide i Norge skal tilbys vaksine, slik vi ser at andre land som eksempelvis Storbritannia nå har innført, sier hun i en kommentar til Dagens Medisin. 

– Vi er opptatt av at gravide må vernes under pandemien. Vi er glad for å høre at myndighetene nå anbefaler vaksinasjon til alle gravide med underliggende sykdom, samt at andre gravide utenfor risikogrupper i områder med høy spredning nå kan velge å bli vaksinert.

Må veie risikoer mot hverandre
Det er fremdeles lite erfaring med koronavaksinasjon av gravide og ammende. Fram til nå har det derfor ikke vært noen generell anbefaling om vaksinering av gravide. Studier tyder likevel på at vaksinasjon er trygt for den gravide og fosteret.

Gravide i områder med lite smitte og som ikke tilhører en risikogruppe, anbefales fortsatt å vente med vaksinering til etter graviditeten.

- Risiko for alvorlig sykdom hos den gravide bør alltid veies opp mot en mulig ukjent risiko ved vaksinering av mor og barn, avslutter lege ved FHI, Helena Niemi Eide.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

EFTA-DOMSTOLENS RÅDGIVENDE UTTALELSER

– Vil ha betydning for godkjenningspraksis

Kreftkonferansen

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!