FORBEDRING: – Helsetjenesten har blitt bedre. Vi beveger oss fremover til tross for utfordringer, sier Legeforeningens avtroppende generalsekretær. 

Foto: Julie Kalveland

Legeleder takker av

I snart tolv år har Geir Riise vært generalsekretær i Legeforeningen, men i juni blir han pensjonist og takker han for seg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Jeg tenker at jeg har vært med på en spennende reise, sier generalsekretær Geir Riise i Legeforeningen til Dagens Medisin. Siden 2009 har han ledet sekretariatet til foreningen.

Riise, som fyller 66 år i år, skulle etter planen ha gått av med pensjon i fjor høst, i tråd med avtalen som ble inngått da han ble ansatt. I stedet ble han sittende litt lenger.

– Dette skyldes pandemien, og at det var oppgaver Legeforeningen ville at jeg skulle fullføre – som oppussingen av lokalene til Legenes hus i perioden fra 2019 til 2020.

– Så passet det også godt for meg å fortsette litt til.

Jeg har ikke kjedet meg en dag Geir Riise

Ingen kjedelige dager

Noe av det Riise har satt mest pris på i jobben, er kontakten med tillitsvalgte og medlemmer.

– Jeg har ikke kjedet meg en dag. Det har vært utfordrende og svært få dager har vært like.

Da Dagens Medisin intervjuet Riise etter at han var ansatt som generalsekretær i 2008, sa han:

– Jeg ser på meg selv som en som jobber best gjennom å lede team. Man skaper de beste resultatene når man legger til rette for at alle byr litt mer på seg selv.

Slik har også jobben blitt. – Jeg har fått rikelig og god anledning til å jobbe i team. Samarbeidet har vært sterkt og godt, sier Riise.

Arbeidsmiljø – og ytringsklima

Den avtroppende generalsekretæren er også stolt av høye medlemstall.

– Da jeg startet i 2009, var vi cirka 26.500 leger. I dag er vi rundt 37.500. Selv under pandemien økte vi medlemstallet vårt med 2,9 prosent.

Det er mange saker å se tilbake på i hans tid som generalsekretær. Riise trekker blant annet frem den nylige streiken blant fastleger, sykehusstreiken og rettssaken mellom kirurgen Rastislav Kunda og Avisa Nordland om ærekrenkelse, som viktige saker i årenes løp. I sistnevnte sak fikk kirurgen som gikk til sak støtte av Legeforeningen og vant frem i Høyesterett.

– Ærekrenkelser eller beskyldninger som svekker ytringsklimaet, slik at man ikke tør å si ifra åpent innen helsetjenesten om kritikkverdige forhold, er noe Legeforeningen er opptatt av å motvirke. Godt arbeidsmiljø er viktig. Det er også bra for pasientene, mener Riise.

Store endringer

Gjennom hans tid har også selve helsetjenesten endret seg. – Det har vært et tiår med store endringer, fastslår Riise, som viser til at det fra politisk hold har kommet flere reformer, som samarbeidsreformen, men at også pandemier og epidemier har satt sitt preg på tjenesten.

– Det gjelder koronapandemien, men også svine- og fulgeinfluensa. Ebola-epidemien kom ikke hit til landet, men den skapte mye usikkerhet, sier Riise.

– I tillegg har det kommet mange nye medisiner.

Alt i alt har helsetjenesten gått gjennom en forbedring, mener han.

– Helsetjenesten har blitt bedre. Vi beveger oss fremover selv om det fortsatt er utfordringer. Det er det viktig å få sagt.

Skal gå «ordentlig» av

– Hvordan blir det å forlate jobben?

– Alt har en start og en slutt. Jeg ser tilbake på det jeg har fått være med på med glede, og så skal det bli bra å få litt mer tid til andre ting, som å være mer sammen med familien.

Riise ble også nylig styreleder for Kreftforeningen, et verv han vil fortsette å ha fremover. I Legeforeningen har han ingen planer om å bli en syvende far i huset.

– Min erfaring er at når en leder går av, er det klokt i å gå ordentlig av. Jeg kan stå til rådighet ved behov, men dette må den nye generalsekretæren bestemme.

Ved en feil sto det i første versjon av denne saken at "Riise, som fyller 66 år i år, skulle etter planen ha gått av med pensjon i fjor høst, i tråd med avtalen som ble inngått da han ble avsatt. I stedet ble han sittende litt lenger." Det riktige er at avtalen med Riise ble inngått da han ble ansatt. 

Powered by Labrador CMS