Nærbilde av HPV-test.

Foto: Arkiv

FHI tror livmorhalskreft nesten kan utryddes innen 2039

Folkehelseinstituttet (FHI) viser på sine nettsider til en studie som konkluderer med at livmorhalskreft nesten kan være utryddet innen 18 år, på grunn av vaksinasjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Folkehelseinstituttet skriver i en pressemelding på sine nettsider at vaksiner mot humant papilloma virus (HPV) kan føre til at livmorhalskreft kan bli tilnærmet utryddet, ifølge en ny studie.

Studien som er gjennomført av forskere FHI og flere andre institusjoner, ble nylig publisert i tidsskriftet Preventive Medicine. Artikkelen viser hvordan de norske forskerne kan modellere at ulike faktorer påvirker når sykdommen vil bli eliminert i Norge.

Begrepet «eliminasjon» som benyttes av forskerne bak studien, innebærer at det er færre en fire tilfeller av sykdommen årlig i Norge.

Vaksinasjon og screening
Viruset HPV forårsaker kreftformen, og vaksinasjonsprogrammet mot viruset kan derfor forebygge sykdommen.

Ifølge pressemeldingen topper Norge statistikken over HPV-vaksinasjon, med 91 prosent, sammenlignet med Island, Sverige og Danmark på henholdsvis 85, 80 og 62 prosent.

– Norge ligger an til å så godt som utrydde livmorhalskreft i år 2039, sier lege og forsker Lill Trogstad ved FHI, i pressemeldingen.

 – Studien viser at eliminasjon av livmorhalskreft i Norge ikke ville være mulig uten et HPV-vaksinasjonsprogram for jenter, sier Trogstad.

Studien tilskriver overgang fra HPV-test fremfor celleprøver i screeningprogrammet for livmorhalskreft, og vaksinasjon av flere årskull kvinner som viktige tiltak for å få ned tiden til eliminasjon.

Powered by Labrador CMS