Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
Foto: Arkivfoto

Legeforeningen anker Legelisten-saken til Høyesterett

Foreningen anker saken om anonyme kommentarer på nett helt til Høyesterett. 

Publisert: 2021-03-09 — 14.55 (Oppdatert: 2021-03-09 — 15.03)

Foreningen tapte saken om en generell reservasjonsrett mot omtale på nettstedet Legelisten da saken var oppe i Borgarting lagmannsrett

– Sakens store betydning for våre medlemmer og behovet for en juridisk avklaring av EUs personvernforordning, gjør at Legeforeningen anker saken inn for Høyesterett, sier leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen i en pressemelding. 

Enstemmig dom

LES OGSÅ
Tapte ankesak om Legelisten

Bakgrunnen for saken er at Legeforeningen til søksmål mot staten, etter et vedtak i Personvernnemnda. Foreningen mener at helsepersonell bør kunne reservere seg mot at det legges ut vurderinger av dem på nettstedet Legelisten.no. Men foreningen har verken fått støtte for sitt syn i Oslo tingrett eller Borgarting lagmannsrett.

Dommen fra lagmannsretten kom i starten av februar. Lagmannsretten mente at Legelisten og pasienters ytringsfrihet og interesse av publiseringene veier tyngre enn helsepersonells interesser og rett til privatliv. 

Dommen var enstemmig, men det sto å lese at: «Avgjørelsen har virkninger for mange. Lagmannsretten har vært noe i tvil». Legeforeningen ble fritatt fra å betale saksomkostninger.

Større perspektiv

Legeforeningen har over tid ment at det på sikt vil kunne få følger for andre yrkesgrupper at legene ikke får reservere seg.

– Vi vet at mange leger opplever et stort ubehag ved omtale på Legelisten. Selv om Legeforeningen først og fremst ivaretar legers interesser, har saken stor betydning også i et bredere samfunnsmessig perspektiv, uttaler Klev i pressemeldingen.

Legeforeningen mener at lagmannsretten har forstått personvernreglene feil.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Bjørn Løndalen 10.03.2021 12.06.22

  Lege

  Et problem her er at leger kan bli "hengt ut" for å følge reglene. En del pasienter har en meget sterk mening om ting som uføretrygd, sykmelding etc, mens vi som leger har et samfunnsansvar og skal forvalte et regelverk. I en del tilfeller er det ikke tvil om at leger som er "slepphendte" får gode kritikker, mens de som ar ansvar og følger reglene - dvs tar førerkortet når de skal, nekter ubegrunnet sykmelding og mener at pasienten ikke er ufør - blir hengt ut. Legg merke til at en god del av de negative kommentarene er meget vage ("arrogant", "vil ikke høre på meg"). Jeg har selv fått begge karakteristikker for å nekte en unødvendig røntgenundersøkelse som overhodet ikke var begrunnet eller nødvendig. Jeg synes en slik tjeneste har noe for seg, men den åpner for veldig urettferdig kritikk av samvittighetsfulle leger. Dessverre. Jeg kan derfor ikke støtte at denne tjenesten får fortsette i sin nåværende form, og støtter fullt ut søksmålet og anken.

Nyheter fra startsiden

DMTV: Her finner du oversikten over alle kongressvideoer!

På de nye DMTV-sidene finner du alle sendingene fra ASCO 2021 og tidligere kongresser.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!