Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

– Overdødelighet, altså antallet dødsfall over det normale, måler en samlet effekt av epidemien, andre hendelser og effekter av tiltakene, sier Preben Aavitsland til Dagens Medisin.

– Utfordrende å sammenligne koronarelaterte dødsfall

Å gå ut fra landenes egen rapportering av smitte og dødsfall av covid-19, er i prinsippet « meningsløst», mener svensk forsker. – Utfordrende, men ikke meningsløst, sier FHI-overlege Preben Aavitsland.

Publisert: 2021-03-02 — 12.01

Ved å sammenligne hvor mange som har dødd i løpet av året, med hvor mange som har dødd de foregående årene, regner man ut såkalt overdødelighet.

Historiker ved Stockholms universitet, Fredrik Charpentier Ljungqvist mener overdødelighets-tall er et grunnleggende redskap, og et robust mål, for å se på effekten en pandemi har på et samfunn. Det gjør det også mulig å sammenligne ulike land som har lignende demografi, sier han ifølge Dagens Medicin i Sverige, og SVT.

Ljungqvist har satt sammen de ferskeste dataene om overdødeligheten i Europa i 2020, og finner at de fleste land i Europa har vært hardere rammet av pandemien enn det Sverige har. Men Sverige ligger i særklasse høyt i Norden, sier Ljungqvist, som er forfatter av boken «Corona-vår tids pandemi i ett historiskt perspektiv».

Å gå ut fra landenes egen rapportering av smitte og dødsfall av covid-19, mener han i «prinsippet er meningsløst».

–  Dette fordi testing og kriterier varierer så mye. Og å dessuten gjøre det uke for uke i starten av en pandemi, er nærmest intetsigende, ettersom situasjonen forandres kraftig jo lengre smitten pågår. Dette vet vi fra tidligere pandemier, uttaler Ljungqvist.

Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet, viser til at tall på sykheusinnleggelser og intensivbehandlinger også spiller inn:

–  Jeg vil si at det er utfordrende, men ikke meningsløst å forsøke å sammenlikne koronarelaterte dødsfall mellom landene. Det blir uansett bare en del av bildet; også sykehusinnleggelser og intensivbehandlinger teller med, samt selvfølgelig diagnostiserte tilfeller. Ljungqvist har rett i at dødsårsaksregistrering varierer mellom landene, sier Aavitsland til Dagens Medisin.

Han peker på at overdødelighet, altså antallet dødsfall over det normale, måler en samlet effekt av epidemien, andre hendelser og effekter av tiltakene.

Fredrik Charpentier Ljungqvist sier også han i sine tall ser mønster som påminner mye om hvordan tidligere pandemier har rammet Europa.

–  Et typisk fenomen er at de landene som rammes lettere i den første bølgen, får en betydelig hardere smell i neste bølge.

Karin Modig, dosent i epidemiologi ved Karolinska institutet har også studert overdødeligheten. Hun deler ifølge SVT oppfatningen av at mange land i Europa har høyere overdødelighet enn Sverige, men peker også på at ulike forskningsmetoder kan gi ulike resultater. 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OMRÅDEGJENNOMGANG AV LEGEMIDLER PÅ BLÅRESEPT

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!