RAMMEVERK: Den norske appen Smittestopp bruker Apple-Google sitt rammeverk for kontaktsporing.

Foto: Lasse Moe

Smittestopp snakker nå med europeiske apper

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i en pressemelding at appen Smittestopp nå skal kunne samarbeide med andre europeiske apper som er utviklet for kontaktsporing.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Etter en ny oppdatering vil den norske kontaktsporingsapplikasjonen Smittestopp kunne samhandle med andre applikasjoner i Europa skriver FHI i en pressemelding.

Den nye løsningen skal ikke være avhengig av hvilken løsning de andre landene benytter – og skal gå mot en felles europeisk server. Deling av data med andre land vil være frivillig, og man vil måtte samtykke til å dele data, dersom man skulle være smittet.


Oppdater appen
Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI opplyser at brukere kun trenger å oppdatere appen på telefonen, dersom de ønsker å installere den nye funksjonaliteten.

– Du trenger ikke gi nytt samtykke for å bruke appen i Norge. Men dersom du melder deg smittet vil du nå få spørsmål om du ønsker å dele dette også med andre lands smittesporingsapper, og må i så fall samtykke til deling av informasjon i EU og EØS. Du vil også få spørsmål om hvilket eller hvilke land som er aktuelle, sier Knudsen i pressemeldingen.

Samme rammeverk
Den norske appen Smittestopp benytter seg av grensesnittet for smittesporing utviklet av Apple og Google (GAEN) – på lik linje med mange andre europeiske land.  

Landene som i dag er tilknyttet den felles-europeiske serveren (European Federation Gateway Service) er Danmark, Tyskland, Irland, Spania, Latvia, Polen, Kypros, Kroatia, Østerrike, Finland, Nederland og Belgia.

Ettersom løsningen for å dele informasjonen i de ulike appene bruker det samme grensesnittet, kan appene snakke sammen uavhengig av hvilken nasjonal app som benytter grensesnittet for smittesporing.

–  Fordelen med dette er at Smittestopp vil kunne avdekke smitte som ikke vil være mulig å avdekke gjennom manuell smittesporing, fordi du ofte ikke vil kunne svare på hvem du har vært i nærheten av på reiser både til og fra og i utlandet, sier Knudsen.

Powered by Labrador CMS