Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

RAMMEVERK: Den norske appen Smittestopp bruker Apple-Google sitt rammeverk for kontaktsporing.

Foto: Lasse Moe

Smittestopp snakker nå med europeiske apper

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i en pressemelding at appen Smittestopp nå skal kunne samarbeide med andre europeiske apper som er utviklet for kontaktsporing.

Publisert: 2021-02-15 — 18.36

Etter en ny oppdatering vil den norske kontaktsporingsapplikasjonen Smittestopp kunne samhandle med andre applikasjoner i Europa skriver FHI i en pressemelding.

Den nye løsningen skal ikke være avhengig av hvilken løsning de andre landene benytter – og skal gå mot en felles europeisk server. Deling av data med andre land vil være frivillig, og man vil måtte samtykke til å dele data, dersom man skulle være smittet.


Oppdater appen
Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI opplyser at brukere kun trenger å oppdatere appen på telefonen, dersom de ønsker å installere den nye funksjonaliteten.

– Du trenger ikke gi nytt samtykke for å bruke appen i Norge. Men dersom du melder deg smittet vil du nå få spørsmål om du ønsker å dele dette også med andre lands smittesporingsapper, og må i så fall samtykke til deling av informasjon i EU og EØS. Du vil også få spørsmål om hvilket eller hvilke land som er aktuelle, sier Knudsen i pressemeldingen.

Samme rammeverk
Den norske appen Smittestopp benytter seg av grensesnittet for smittesporing utviklet av Apple og Google (GAEN) – på lik linje med mange andre europeiske land.  

Landene som i dag er tilknyttet den felles-europeiske serveren (European Federation Gateway Service) er Danmark, Tyskland, Irland, Spania, Latvia, Polen, Kypros, Kroatia, Østerrike, Finland, Nederland og Belgia.

Ettersom løsningen for å dele informasjonen i de ulike appene bruker det samme grensesnittet, kan appene snakke sammen uavhengig av hvilken nasjonal app som benytter grensesnittet for smittesporing.

–  Fordelen med dette er at Smittestopp vil kunne avdekke smitte som ikke vil være mulig å avdekke gjennom manuell smittesporing, fordi du ofte ikke vil kunne svare på hvem du har vært i nærheten av på reiser både til og fra og i utlandet, sier Knudsen.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

EFTA-DOMSTOLENS RÅDGIVENDE UTTALELSER

– Vil ha betydning for godkjenningspraksis

Kreftkonferansen

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!