BEDRING PÅ JOBB: – Det var først i 1970-årene at støy på arbeidsplassen ble anerkjent som et betydelig problem, selv om man ble oppmerksom på dette allerede på 50-60-tallet, forteller Bo Engdahl, som har forsket på hørsel i FHI.

Foto:

Studie: Bedre arbeidsmiljø gir bedre hørsel

Studie på HUNT-dataene undersøker hvorfor nordmenn hører bedre nå enn tidligere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

En studie som er gjennomført av forskere ved Folkehelseinstituttet er nylig publisert i tidsskriftet BMC.

Studien konkluderer med at mindre støy, høyere utdanning, færre øreinfeksjoner og mindre røyking bidrar til at nordmenn nå hører bedre.

Forskerne har tatt utgangspunkt i Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) hvor befolkningens hørsel har blitt kartlagt med 20 års mellomrom.

Forsker og førsteforfatter Bo Engdahl ved Folkehelseinstituttet forteller til Dagens Medisin at det var oppsiktsvekkende da de fant ut at hørselen var blitt bedre, hos nåværende generasjoner.

– Riktignok hadde bedre hørsel hos nyere generasjoner blitt registrert i USA, men ikke tidligere i Norge. Nå vet vi også for første gang noe mere om årsakene til dette, sier Engdahl.

Støy på arbeidet
– Man har ofte tenkt at hørselen blir dårligere med alderen, uansett. Men tydeligvis er det slik at hos 60-70 årige menn, så er det påfallende bedring.

Han viser til at det spesielt for denne gruppen var støy på arbeidsplassen som hadde noe å si.

Studien viser at færre er utsatt for støy på arbeidsplassen, færre har ørebetennelser og færre røyker.

– Det var først i 1970- årene at støy på arbeidsplassen ble anerkjent som et betydelig problem, selv om man ble oppmerksom på dette allerede på 50-60-tallet. Fra 1970 ble det gjort omfattende støyreduserende tiltak, sier Bo Engdahl.

Målinger og selvrapportering
Han viser i pressemeldingen til FHI at det også er en svak sammenheng mellom hørsel og røyking, fordi røyking fører til åreforkalkning, som igjen kan påvirke sirkulasjon i sneglehuset. 

Studien tar utgangspunkt i selvrapporterte mål på ulike risikofaktorer, som er gitt i forbindelse med helseundersøkelsen HUNT. Selve hørselen ble målt med audiometri. 

– Vi ser også i studien at mindre gjentatt ørebetennelse som barn har noe å si for kvinner. Det er interessant at dette hadde en effekt på hørselen.

Utdanning påvirket
Engdahl forteller at våre tidligere studier har vist at kroniske ørebetennelser i barndommen, påvirker hørselen hos voksne. I tillegg fant studien at generelt høyere utdanning beskytter hørselen.

– Hvorfor beskytter utdanning? 

– Det er jo ikke slik at du får bedre hørsel av utdanning. Men utdanning er forbundet med bedre helse og livsstil, hvilket også er faktorer som kan påvirke hørselen, sier Engdahl.

Powered by Labrador CMS