Foto:

Leger vil endre vaksineprioritering

– Personer med risikofaktorer i alderen 70–85 år bør få vaksinen så fort som mulig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Dette skriver de to legene Håkon Ihle-Hansen og Monica Thallinger, i et innlegg i Dagens Medisin.

De mener at samtidig som 40 000 prioriterte sykehjemsbeboere vaksineres i ukene fremover, vil covid-19 ta liv og livskvalitet til relativt funksjonsfriske eldre innlagt i sykehus.

– Personer med risikofaktorer i alderen 70 til 85 år bør derfor få vaksinen så fort som mulig, skriver de to.

Begge er sykehusleger, og har siden starten av pandemien behandlet covid-19-pasienter.

– Fra vårt ståsted som klinikere er det elementer ved prioriteringsrekkefølgen vi undrer oss over, og som delvis står i kontrast med håndtering av pandemien og prioriteringer så langt.

– En sykehjemspasient har som oftest levd et langt liv, gått igjennom alle stadiene av en livssyklus og har kort forventet levetid. Et liv på sykehjem er også forbundet med redusert funksjonsnivå og evne til egenomsorg.

– Med dette som bakteppe besluttet man tidligere i pandemien at syke- og aldershjemspasienter primært skulle behandles i sin institusjon ved covid-19-sykdom og ikke innlegges i sykehus. Beslutningen har hatt bred forankring i fagmiljøene, også i Norsk forening for geriatri, og er anbefalt av Helsedirektoratet.

De peker på at flesteparten av dem som behandles ved intensivavdelingene, er i aldersgruppen 60 til 80 år og over.

– Disse pasientene ligger flere uker i sykehus med alvorlige sykdomsforløp, og de som overlever, trenger lang rekonvalesens og rehabilitering. Dette er mennesker med flere års forventet levetid med god livskvalitet som må gi tapt for covid-19-sykdom. Å se dem kjempe og dø, gjør vondt – og vil gjøre ekstra vondt – i ukene som kommer, når man vet at de kunne ha vært vaksinert, skriver Ihle-Hansen og Thallinger.

Les hele innlegget her.

Powered by Labrador CMS