Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

KREFTVAKSINE: Professor og overlege Bjarne Bogen har vært med på å utvikle en persontilpasset kreftvaksine og blir hedret med Kreftforskiningsprisen for sitt arbeid.

Foto: Jorunn Valle Nilsen/Kreftforeningen

OUS-forsker får pris for persontilpasset kreftvaksine

Bjarne Bogen, professor i immunologi ved Universitetet i Oslo (UiO) og overlege ved Oslo Universitetssykehus (OUS) får Kreftforskningsprisen 2020.

Publisert: 2021-01-04 — 14.00
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Professor og overlege Bjarne Bogen har bidratt til utviklingen av en verdensledende persontilpasset kreftvaksine og mottar Kong Olav Vs Kreftforskningspris for dette arbeidet, skriver Kreftforeningen i en pressemelding.

Kreftforskningsprisen er på én million kroner.

– Dette er en høythengende og gjev pris, og jeg er veldig takknemlig. Det er en anerkjennelse av arbeidet tallrike medarbeidere og jeg har holdt på med i mange år, sier Bogen, som i over 40 år forsket på kroppens immunforsvar, og på hvordan friske celler kan drepe kreftceller.

– Svært viktig
Vaksinen skal hjelpe immunforsvaret til å bli enda sterkere i kampen mot kreftcellene. Foreløpige resultater viser at vaksinen har klart å minske svulster hos kreftpasienter med ulike kreftformer.

LES OGSÅ
Inngår avtale verdt minst 6,7 milliarder

– Bjarne Bogens arbeid er svært viktig for utviklingen av nye kreftbehandlingsmetoder. Fremskrittene han har bidratt til håper vi er starten på et vaksineeventyr som gjør at flere overlever kreft. Det er med stor glede at jeg kan offentliggjøre Bogen som årets prisvinner av Kong Olav Vs Kreftforskningspris, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen i pressemeldingen.

Milliardavtale
Det er det norske selskapet Vaccibody AS som har laget selve vaksinen.
Vaccibody har inngått en global lisens- og samarbeidsavtale med Genentech. Avtalen innebærer at selskapene skal jobbe for å utvikle og kommersialisere DNA-baserte persontilpassede neoantigen-vaksiner til behandling av kreft. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!