Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

DOBBEL BELASTNING: Det er dobbel belastning å påføre mer usikkerhet ved å være utydelig. Unødig usikkerhet er ikke det vi trenger. Folk ønsker direkte og klare beskjeder. Stress og uro er det nok av, sier Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse. 

Foto: Erik M. Sundt

Sterkt kritisk til koronatiltak og utydelig kommunikasjon

–  Svaret på den økende koronasmitten ligger sannsynligvis ikke i å «isolere» en femtedel av Norges befolkning uten å skape konkrete alternativer, sier Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse. 

Publisert: 2020-11-05 — 09.18
Denne artikkelen er over ett år gammel.
LES OGSÅ
– Fortsetter dette vil helsetjenesten gå ned i knestående

– Nå er det alvor, sa en preget helse- og omsorgsminister Bent Høie da han innledet pressekonferansen om koronasituasjonen tirsdag.

– Nye innstramminger kommer denne uken, var det klare beskjeden fra regjeringen, som viste til at det siste døgnet var registrert 700 nye smittetilfeller i Norge.

Men de ga ingen hint om hvilke tiltak som eventuelt kommer.

Bidrar til usikkerhet
Det reagerer Tove Gundersen på. Hun er generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

«Å varsle fremtidige pressekonferanser med ytterligere innstramninger uten å gi en pekepinn på hva innstramningene går ut på bidrar til en usikkerhet folk ikke trenger akkurat nå. Vi vet det er alvor nå. Så nå må vi vente til torsdag. Vi forstår at det kommer nye pressekonferanser. Men å gå å vente og bli minnet på dette daglig er ikke bra for helsa», skriver hun på Facebook.

Overfor Dagens Medisin utdyper hun:

– Det er dobbel belastning å påføre mer usikkerhet ved å være utydelig. Unødig usikkerhet er ikke det vi trenger. Folk ønsker direkte og klare beskjeder. Stress og uro er det nok av. Nå må vi minimere ubehag der vi kan.  

Det sosiale livet er identitetsbærende og derfor helt nødvendig uansett om du lever med mange eller ingen.
Tove Gundersen, Rådet for psykisk helse

– Akutt fare for slitasje på vår psykiske helse
Det har også kommet reaksjoner på at Folkehelseinstituttet onsdag gikk ut og anbefalte folk som bor alene om å ikke sosialisere seg med mer enn to-tre andre og at det bør være de samme personene over tid. På Twitter er barnelegene Monica Thallinger og Per Helge Måseide blant dem som har engasjert seg. 

Nesten én million mennesker (974.168) bor alene i Norge, ifølge ferske tall fra SSB. 

– For mange er det sosiale livet selve eksistensen, det er her du henter energi og fellesskap, og mye av det som gir livet mening. Det sosiale livet er identitetsbærende og derfor helt nødvendig uansett om du lever med mange eller ingen. Vi må anerkjenner dette behovet, hvis ikke står vi i akutt fare for slitasje på vår psykiske helse, advarer Gundersen. 

Forfordeling rammer ulikt
Hun mener det i smittevernstiltakene fremover blir viktig å se på hvilke arenaer man kan benytte og hvilke man kan videreutvikle for å sikre livsnødvendige sosiale behov. 

– Forfordeling i tiltakslettelser rammer nå veldig ulikt. Er du en singel frilanser fra kulturlivet vil tiltakene treffe på en helt annen måte enn om du har barn. Familier i samme husstand har prioriterte aktiviteter og arenaer som skole og barnehage. Behovet for samhandling og samvær er like reelt for folk som bor alene, understreker hun og oppsummerer:

– Svaret på den økende koronasmitten ligger sannsynligvis ikke i å «isolere» en femtedel av Norges befolkning uten å skape konkrete alternativer. 

Statsminister Erna Solberg redegjorde for de nye tiltakene for Stortinget torsdag klokken 10.

Regjeringen legger frem de nye tiltakene de har bestemt seg for i en pressekonferanse klokken 11.45.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!