Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

FRYKTER DØDSFALL: Erna Solberg fryter flere koronadødsfall dersom man ikke strammer inn. Tilstede på pressekonferansen var også helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (Krf).

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Nå strammes det til for å klare å kontrollere smitten

Regjeringen anbefaler nå at man ikke har mer enn fem gjester i private sammenkomster. Og de reduserer antallet deltakere på sosiale sammenkomster på offentlig sted til maksimalt 50.

Publisert: 2020-10-26 — 16.17

Et par timer etter at byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), annonserte nye koronainnstramminger for hovedstaden, ble nye nasjonale tiltak presentert av statsminister Erna Solberg (H).

Dette ble forhåndsvarslet under regjeringens pressekonferanse fredag, hvor det videre ble sagt at regjeringen har gitt Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet i oppdrag å komme med anbefalinger til tiltak.

Høyeste antall siden mai
Norge har nå det høyeste antall innlagte pasienter med covid-19 siden mai.

– Vi står foran den mest alvorlige situasjonen med å snu smitten siden mars, sa statsminister Erna Solberg.

Hun understreket at hvordan vi alle opptrer i ukene framover, er helt avgjørende for smitteutviklingen.

– Vi må dessverre være forberedt på at det vil bli flere innlagt på sykehus med covid-19 fremover, og det vil bli flere alvorlig syke. Vi må sette inn nye tiltak for å snu denne utviklingen, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– I august hadde vi 300 smittede i uken, i september 700 i uka og i oktober 900 i uka, sa Solberg, og la til at hun frykter flere dødsfall.

I august hadde vi 300 smittede i uken, i september 700 i uka og i oktober 900 i uka.
Erna Solberg, statsminister

– Nå strammes det til for å klare å kontrollere smitten. Disse vil vare frem til tidlig i desember, sånn at vi kan feire jul slik som vi pleier. 

Nye nasjonale tiltak
Regjeringen anbefaler at det i private sammenkomster samles maksimalt fem gjester i tillegg til de i husstanden.

Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. 

De anbefaler også å begrense antallet personer man sosialiserer seg med per uke.

Antallet deltakere på private sammenkomster utenfor hjemmet reduseres fra 200 til 50.

Dagens adgang til å ha 600 personer til stede på utendørs arrangement begrenses til å gjelde arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

Regjeringen foreslår å styrke kommunene når det gjelder kontroll med etterlevelsen av reglene for arrangementer, serveringssteder og arbeidstakere.

Innstrammingene trer i kraft fra midnatt natt til onsdag.

– Ett av ti smittetilfeller er knyttet til arbeidsinnvandring fra Polen, opplyste statsministeren. 

Arbeidere som kommer fra land utenfor Norge, skal heretter bo på enerom de første dagene i Norge.

Derfor strammes det også inn gjennom at utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, ikke lenger vil få unntak fra karanteneplikten. De kan dermed ikke begynne å arbeide før karanteneperioden på 10 døgn er gjennomført.

Denne endringen trer først i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober. Endringen har ikke tilbakevirkende kraft.

Regjeringen har også en liste med forslag til lokale tiltak som kommuner med høy smitte bør vurdere å iverksette.

FHI og Hdir uenige
Det er uenighet mellom FHI og Helsedirektoratet om karanteneregler i private hjem, kommer det frem i deres anbefaler til regjeringen, ifølge VG.

Ifølge Erna Solberg har de to institusjonene nå fått i oppdrag å gå gjennom karantenereglene og komme med felles anbefalinger. 

Helsedirektoratet vil å utvide ordningen, mens FHI presiserer at de er bekymret for at dette vil føre til fravær og belastning på virksomheter, skoler, sykehjemmene og hjemmetjenestene.

 • Helsedirektoratet vil at man etter nyoppstått luftveissykdom bør være symptomfri før man går tilbake til jobb og skole, uavhengig av testsvar, når det ikke bare dreier seg om sporadisk resthoste som ofte forekommer i ukene etter gjennomgått luftveissykdom.
 • At husstandsmedlemmer til en person i karantene bør avstå fra sosiale aktiviteter og deltagelse i arrangementer på fritiden i 10 dager, selv om de selv ikke er pålagt karantene.
 • At husstandsmedlemmer til en person med nyoppståtte covid-19-symptomer bør avstå fra sosiale aktiviteter og deltagelse i arrangementer på fritiden, i påvente av vedkommende sitt prøvesvar.

FHI foreslår i sin rapport flere nye nasjonale tiltak:

 • Arbeidsreisende fra områder i Europa med høyt smittepress bør ikke unntas fra innreisekarantene i arbeidstiden. Forkortet karantene ved testing kan vurderes.
 • Bare inntil femti deltakere kan delta på innendørs sammenkomster som primært samler familie, venner og kjente. Unntak gjøres der deltakerne sitte i tilviste og fastmonterte seter under hele arrangementet; da tillates 200 deltakere for alle typer arrangementer.
 • Kommunene pålegges å øke tilsynet med at serveringssteder og arrangement overholder smittevernreglene.
 • Det bør være en tydelig plan for samordning av tiltak for kommuner som har mye samhandling i forbindelse med arbeid og fritidsaktiviteter.
 • I tillegg anbefaler de å se nærmere på hvordan befolkningens etterlevelse av tiltak kan forbedres gjennom målrettet kommunikasjon og dialog.
Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Makt og Covid-19

DM Arena Digital: Lungekreft & screening

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!