Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

GRANSKER IT: Riksrevisjonen og leder Per-Kristian Foss har tidligere gransket store IT-prosjekter, sist for to år siden: Helse Sør-Østs prestisjeprosjekt Digital fornying kostet over 6,2 milliarder kroner statlige penger. Det ambisiøse prosjektet fikk tilnærmet slakt i Riksrevisjonens rapport, som blant annet beskrev hvordan det var umulig å få oversikt over kostnadene. Nå skal En innbygger, en journal granskes.

Foto: Vidar Sandnes

Riksrevisjonen gransker journalprosjekt

Riksrevisjonen gransker nå Helse- og omsorgsdepartementets gjennomføring av Én innbygger, én journal.

Publisert: 2020-10-07 — 17.05 (Oppdatert: 2020-10-13 — 09.47)

 

– Vi undersøker hvordan helse- og omsorgsdepartementet ivaretar sitt ansvar for å nå målet om én innbygger – én journal, opplyser Riksrevisjonen. Aftenposten omtalte saken først.

LES OGSÅ
Regjeringen med krav til Akson – ber om ny kvalitetssikring

Det er åtte år siden stortingsmeldingen «Én innbygger - én journal» kom.

Hensikten med å lage stortingsmeldingen var at helsevesenet besto av mange små systemer som virket hver for seg, og som ikke snakket sammen.

LES OGSÅ
Vil tvinge regjeringen til å gjennomføre høring om milliardprosjekt

I fjor kunngjorde regjeringen at de går inn for en felles journalløsning i kommunene, som nå altså er kjent som Akson.

Samtidig jobber Helse Midt-Norge med å etablere sin egen journalløsning som kun skal omfatte alle sykehusene, kommunene og legekontorene i helseregion midt, nemlig Helseplattformen.

Akson-prosjektet får mye motbør, og blant kritikerne er flere kommuner, Legeforeningen, Fagforbundet, Tannlegeforeningen, IT-forskningsmiljøer, leverandører, samt Arbeiderpartiet, Frp og Sp.

Dagens Medisins artikler om Én innbygger, én journal og Akson er samlet her

I forslag til statsbudsjett som ble lagt frem onsdag, kommer det også frem at regjeringen stiller nye krav til Akson-prosjektet, dersom staten skal bidra med penger videre.

I et intervju med avtroppende ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen Therese Johnsen i fjor, kom det frem at Riksrevisjonen skal fortsette å undersøke offentlige IKT-prosjekter. Les mer her: – Ineffektive IKT-system det største hinderet for legene

I tillegg til den pågående undersøkelsen om den overordnede styringen av arbeidet, skal Riksrevisjonen nå se nærmere på anskaffelsene av konsulenttjenester til forprosjektet Akson, opplyser Riksrevisjonen tirsdag.

–  Riksrevisjonen gjennomfører to ulike undersøkelser av Én innbygger – én journal. Den ene handler om den overordnede styringen av arbeidet, den andre om anskaffelse av konsulenttjenester, heter det i en pressmelding.


Dette er blant spørsmålene Riksrevisjonen vil ha svar på:

 • Hvilke strategiske beslutninger er tatt for å sikre en felles nasjonal IT-utvikling for å nå målet om Én innbygger – én journal, og bygger de på et godt nok grunnlag?

 • Hvordan bidrar Direktoratet for e-helse til å sikre en felles nasjonal IT-utvikling for å nå målet om Én innbygger – én journal?

 • Hvordan ivaretar Helse- og omsorgsdepartementet sitt ansvar for å sikre god framdrift gjennom prioritering, styring og oppfølging?

Riksrevisjonen oppgir at rapporten mulig foreligger i april 2021.

Saken er oppdatert med opplysninger fra Riksrevisjonen om at de også skal granske anskaffelse av konsulenttjenester.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!