Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Foto: Colourbox

Vil ha felles journalløsning i kommunene

Staten og KS vil ha en felles digital journalløsning for kommunale helse- og omsorgstjenester.

Publisert: 2019-05-02 — 09.25
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Les Dagens Medisins artikler om En innbygger, en journal her

Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Direktoratet for e-helse i oppdrag å sette i gang et et forprosjekt for en ny elektronisk pasientjournalløsning for kommunal helse- og omsorgstjeneste.

Dette omfatter imidlertid ikke Helse Midt-Norge, som snart lanserer sitt eget system, Helseplattformen, som også skal innlemme de 85 kommunene i helseregionen.

Les mer: Helse Midt signerte milliardavtale

–  Kommunene, KS og staten er enige om behovet for en felles digital journalløsning for kommunale helse- og omsorgstjenester. Vi starter nå arbeidet med et felles system som vil ta oss et stort skritt nærmere målet om «Én innbygger – én journal», sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding.  

Les også: Regjeringen lovte en slutt på gigantiske IT-prosjekter

–  Alt for mange feil skjer i dag på grunn av mangel på informasjon og samhandling. Også kommunene trenger nye og bedre arbeidsverktøy slik at de kan jobbe mer effektivt, og få IKT-løsninger som støtter dem på en god måte, uttaler Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.

Svært mange kommuner må ifølge departementet erstatte de løsningene de har i løpet av få år fordi de er gamle.

–  Det er kostnadsdrivende og samfunnsøkonomisk ulønnsomt dersom kommunene hver for seg skal anskaffe nye løsninger, heter det fra departementet, som også skriver at det er viktig å høste erfaringer fra Helseplattformen og «sikre harmonisering og koordinering med løsningen resten av landet skal få»

Skal utrede lovpålagt plikt til å delta
Det er blant annet lagt til grunn at langsiktige målet er at 100 prosent av aktørene i den kommunale helse- og omsorgstjenesten deltar.

Imidlertid heter det i oppdraget at det foreløpig ikke legges til grunn lovpålegg om obligatorisk innføring av journalløsningen i innledende faser for kommuner eller fastleger.

– Forprosjektet utreder om det er rettslig mulig og nødvendig å pålegge plikt til å bruke journalløsning og samhandlingsløsning, samt hvordan dette eventuelt bør gjøres konkret.

Dagens Medisin omtakte i januar en rapport utarbeidet av Holte consulting om Direktoratet for e-helses planer om ny nasjonal kommunal journalløsning.

I rapporten ble det pekt på mangler i konseptutredningen, noe som Legeforeningen  påpekte, og de mener den fremstår som urealistisk.

Men KS på sin side var svært positiv til rapporten, og var fornøyd med at den også konkluderer med at det er behov for en slik løsning.


Les også: Sjeføkonom i IKT Norge: - Forutsetter obligatorisk kommunal journal

Usikre kostnader
Som en føring er også det lagt til grunn et kostnadsestimat på 11,5 milliarder kroner som styringsmål i forprosjektfasen – et beløp som det på et så tidlig tidspunkt som dette er heftet stor usikkerhet ved, såkalt kostnadsestimat P50.

 

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!