FASTER DELER AV DØGNET: «Timerestricted fasting» innebærer at personer med overvekt spise alle døgnets måltid innen et gitt tidsrom.

Foto: Getty Images

Anbefaler pasienter å faste for å gå ned i vekt

Klinisk ernæringsfysiolog Anne-Marie Aas mener periodisk fasting kan være et nyttig verktøy for vektreduksjon for pasienter med type 2-diabetes som vil slippe å telle kalorier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

POSITIV: Klinisk ernæringsfysiolog og professor Anne-Marie Aas. Foto: Julie Kalveland

Fasting, eller å avstå fra mat i gitte perioder, har vært tema på flere av foredragene under årets europeiske diabeteskongress. Klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis Anne-Marie Aas ved Oslo universitetssykehus (OUS) og Universitetet i Oslo (UiO) mener at periodevis fasting kan være en mulig vei til vektreduksjon for noen av pasientene med type 2-diabetes.

– De fleste som har type 2-diabetes har slitt med overvekt hele livet. De er ofte lei av å høre at de må spise mindre og trene mer for å gå ned i vekt. Det kan være at å få beskjed om at en kun skal spise innen et bestemt tidsvindu, er lettere for dem, sier Aas til Dagens Medisin.

Sammenlignet ulike faste-regimer

Forskeren har fulgt med på flere av innleggene om fasting på årets EASD.

–  Vektreduksjon er alfa og omega for å få til en bedring for dem med type 2-diabetes. Spørsmålet er bare hvordan man skal få det til, sier Aas.

På årets kongress har hun særlig merket seg forskning som er gjennomført ved Universitetet i Illinois de siste årene, er av interesse. I motsetning til mange andre studier, som finner resultater av diett-endring hos mus, har forskerne der studert kostholdsendringer blant mennesker.

Forskerne på det amerikanske universitetet har forsket på ulike dietter, deriblant:

- «timerestricted fasting», hvor personer med overvekt kunne spise innen et gitt tidsrom. I dette tilfellet gjaldt det fire eller seks timer daglig, det vil si at alle dagens måltider inntas mellom for eksempel fra klokken 10 til 14 eller klokken 10 til 16.

- «alternate days fasting», vekslende fasting. Dette innbar at personene annenhver dag kun fikk spise 500 kalorier, og annenhver dag fikk spise hva de ville.

Tre prosent reduksjon

– Forskerne fant ut at det ikke var større effekt av vekslende fasting enn å redusere matinntaket generelt, og at folk også syntes det var vanskelig å følge dietten over tid, sier Aas.

Når det gjaldt å bare spise innen et visst tidsrom var dataene mer positive, mener Aas.

– Her var det en vektreduksjon på rundt tre prosent etter to måneder.

– Det er ikke veldig mye?

– Nei, men det er en viss effekt. Forskerne så også at det hadde god effekt på insulinresistens og oksidativt stress, som henger sammen med inflammasjon i kroppen, men de så ikke effekt på de vanlige målene på inflammasjon. De så heller ikke noen effekt på fastende blodsukker, men det var heller ikke ventet siden deltakerne hadde normalt blodsukker i utgangspunktet. Sannsynligvis er grunnen til vektreduksjonen at de hadde kortere tid til å innta mat og derfor inntok mindre mat totalt.

Det var imidlertid ikke forskjell på dem som hadde et tidsvindu på fire timer og dem som hadde et tidsvindu på seks timer.

Studien om fasting innen visse tidsrom er publisert i Cell Metabolism.

God etterlevelse

Et viktig poeng å ta med seg er etterlevelsen, mener ernæringsfysiologen.

– Det var god etterlevelse i studien. De som deltok rapporterte at de syntes at det var greit å følge opplegget, spesielt med et tidsrom på 6 timer. Det er ofte en utfordring å få folk til å følge slik opplegg, så det er veldig positivt, sier Aas, men hun legger til:

– Men det er viktig å merke seg at dette er forskning på friske personer. Vi trenger også forskning for å finne ut om det fungerer like godt for personer som har diabetes.

Gir anbefaling til pasienter

Aas jobber selv klinisk ved siden av å forske, og sier at hun selv anbefaler noen av sine pasienter å forsøke fasting.

– Dette er noe jeg allerede anbefaler for dem det passer for, sier Aas, og understreker:

– Det er viktig å tilpasse råd til hver pasient. Det er ikke mye kunnskap som tilsier at dette gir større vektreduksjon, men det kan være lettere å gjennomføre og da kan det være et godt råd.

Powered by Labrador CMS