VENTER PÅ LØSNING: Fredrik Syversen, konstituert administrerende direktør i IKT-Norge, mener det er på høy tid med en ny løsning for digital smittesporing. Assisterende direktør i FHI, Gunn Peggy Strømstad Knudsen sier de har levert sin utredning til Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: IKT-Norge / Per Corneliussen

– Utrolig at det har tatt så lang tid

Konstituert direktør i IKT-Norge, mener det har tatt alt for lang tid for Folkehelseinstituttet å komme frem til hva slags smittesporings-app de skal lage.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

I august opplyste Folkehelseinstituttet at de så for seg potensielt tre ulike løsninger for en ny smittesporingsløsning. Blant annet vurderte de å koble seg opp mot grensesnittet som er utviklet av Google / Apple (GAEN). En løsning som i motsetning til Smittestopp – appen som ble gjort ulovlig av Datatilsynet – ikke lagrer lokasjonsdata til alle brukerne.

Dagens Perspektiv skrev 11. september at FHI hadde inntil 15. september med å svare Helse- og omsorgsdepartementet om hvilken løsning de anbefaler.

Utfallet av utredningen er uvisst. Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter at de har mottatt svar fra FHI i form av en rapport, og skriver i en e-post til Dagens Medisin at «(...) denne skal regjeringen ta stilling til», før avgjørelsen og rapporten vil bli offentliggjort.

– På høy tid
Fredrik Syversen, konstituert administrerende direktør i IKT-Norge, mener det er på høy tid at det kommer en avgjørelse på hvilken smittesporingsløsning man nå går for i Norge.

– Jeg synes det er utrolig at det har tatt så lang tid for å finne en løsning som lar seg realisere og holder seg innenfor det vurderinger som Datatilsynet har gjort.

Syversen tror man til slutt ender opp med en kontaktsmitte-app som ikke inkluderer lokasjon.

– Da får Folkehelseinstituttet halvparten av det de ville ha. Men kanskje blir dette et verktøy som kan gjøre det lettere for kommunene.

Har forståelse
Syversen sier han har forståelse for at FHI ville vite hvor folk hadde blitt smittet, selv om dette ble vurdert som et for inngripende tiltak av Datatilsynet i juni, da de valgte å stoppe appen.

Han påpeker at han uansett ikke tror appen ville vært mulig å relansere med sporing av lokasjonsdata nå, dersom den hadde blitt vurdert som lovlig på grunn av høyere smittetrykk, ettersom tillitten i befolkningen ble tynnslitt etter forrige runde.

Trenger smittesporing
Syversen mener uansett at kommunene nå trenger en form for digital smittesporingsløsning.

– Det er mange årsverk som går med til smittesporing. En app kunne kanskje tatt ned arbeidsmengden med 2/3-deler totalt sett.

Syversen peker på at teknologene han har pratet med, mener at det ikke vil være krevende å bygge en app som benytter Google / Apple sin løsning, enten i nåværende, eller en helt ny app.

– Kan kopieres
– Tyskland sin løsning er open source. Det betyr at i utgangspunktet så er koden tilgjengelig og kan kopieres. Rammeverket fra Google/ Apple ligger også klart. Så det bør være en smal sak å skru sammen den appen, sier han.  

Syversen peker på at ettersom det fortsatt er mange som har den gamle Smittestopp-appen på telefonen sin, nok vil være det lurest å endre den til en Google / Apple-løsning gjennom en enkel oppdatering.

– Jeg mener de må komme med en plan nå. Det bør ikke være noe problem å få laget en app på fjorten dager. Jeg vil tro at de har begynt dette arbeidet, sier han.

Har levert oppdraget
Assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen, opplyser til Dagens Medisin at FHI har levert oppdraget og gitt en anbefaling.

– Den behandles i helse- og omsorgsdepartementet, og er unntatt offentlighet inntil beslutningen er tatt. Det jeg kan si er at vi har gått gjennom alternative løsninger og kommet med en anbefaling. Dette behandles snart. Vi avventer tilbakemelding fra departementet.

Knudsen peker på at de har innhentet erfaringer fra Danmark, Tyskland, England og Finland, som har løsninger basert på Google / Apple sitt API.

– Dette har vi prøvd å ta med oss.

– Tar lenger tid
Som kommentar til Syversens poeng om at å bygge løsningen bør gå fort, sier hun følgende:

– Vårt inntrykk etter å ha snakket med de andre landene, er at å bygge løsningen tar lenger tid enn to uker. Det er viktig å huske at løsningen er mer enn en app. Vi må ha en løsning på baksiden, som kan verifisere at man er smittet, på en eller annen måte.

– Det finnes flere måter å løse det på. Danmark har gjort det på en måte, med direkteoppslag i en database og kobling med identitet, tilsvarende Bank-id i Norge. Dersom en slik løsning skulle bli aktuell for oss, vil vi basere den på mer enn bare at man klikker på knapp for å si at man er syk. Smittetilfeller må være verifisert opp mot et bekreftet labsvar. 

– Hvor mye tid trenger dere på å bygge en ny løsning?

– Dette er avhengig av hvordan den skal lages. Dersom det blir slik at vi skal justere, eller bygge en ny løsning, så vil det fortsatt ta noen uker før vi har en ny løsning på plass.

– Hvor mye penger trenger dere for å bygge en ny løsning?

– Når vi har vurdert alternativene har vi indikert omfang av kostnader for å sammenligne alternativene, men vi har ikke listet kostnadene veldig detaljert.

Powered by Labrador CMS