PRESENTERER PÅ ESMO: Forsker Åslaug Helland presenterer sin lungrekreftforskning på årets europeiske kreftkongress ESMO.

Foto: Anne Grete Storvik

Legger frem norske registerdata på lungekreft-testing

En norsk studie som legges frem på ESMO har brukt registerdata fra mange tusen lungekreftpasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

RADIUMHOSPITALET (Dagens Medisin): Norske nasjonale retningslinjer har siden 2013 anbefalt at norske lungekreftpasienter med ikke-småcellet lungekreft, blir testet for EFGR-mutasjoner.

I en studie på over ti tusen norske pasienter i perioden fra EFGR-hemmende behandling ble godkjent, såkalte tyrosinkinasehemmere (TKI), fram til nyere dato, har onkolog Åslaug Helland og kollegene sett på omfanget av testing og behandling.

Studien legges frem på den europeiske kreftkongressen ESMO nå i helgen, i form av en e-presentasjon, en såkalt e-poster.

– Vi skulle jo ønske at alle som kunne blitt testet ble det med en gang medikamentene ble godkjent, men det ble de ikke. Men nå ser vi tydelig at flere blir undersøkt for EGFR-mutasjonen, nær alle, enn tidligere. Alle skal nå blir testet i henhold til retningslinjene, sier Helland, som er overlege og forsker ved Radiumhospitalet, til Dagens Medisin.

–  Vi har også sett på hvor mange som starter behandling ut fra dette, og der er det samme trenden . det er en økning. Vi håper at den prosenten blir så høy som mulig. Dette er en god behandling, med få bivirkninger som de fleste vil tåle, sier Helland.

Studien er sponset av legemiddelfirmaet AstraZeneca. Kreftregisterets data er benyttet.

Åslaug Helland oppgir at hun har mottatt forskningsstøtte fra AstraZeneca, samt fra Roche, BMS, Ultimovacs.

Tittel på poster: 1403P EGFR-mutation testing and TKI treatment patterns in locally advanced or metastatic NSCLC in Norway: A nationwide cohort study

Slik kategoriserer ESMO forskningen som presenteres:

  • Vanligvis blir presentasjoner i poster-kategorien vist frem i én dag på kongressen, og forskerne må være tilgjengelige for spørsmål om arbeidet sitt i én time denne dagen. ESMO går virtuelt i år, og man organiserer derfor dette litt annerledes.
  • Rangeringen av presentasjonene gjør ESMO slik: Presidential symposium, proffered paper, mini oral og poster.
Powered by Labrador CMS