Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

STANSET: Det er totalt ni vaksineprosjekter i CEPIs portefølje. Nå har en av dem blitt stanset fordi det er oppdaget mulige bivirkninger hos en av forsøkspersonene. 

Foto: Colorbox

Lovende vaksinekandidat settes på vent: – En forholdsregel

AstraZenecas vaksinekandidat er satt på pause etter at det er oppdaget sykdom hos en deltager i fase 3-studien i Storbritannia. – For øyeblikket er det ikke grunn til bekymring, skriver CEPI, som har denne vaksinen i sin portefølje. 

Publisert: 2020-09-09 — 07.40

Det melder Statnews sent tirsdag kveld. 

AstraZeneca, som omtales som en av de ledende kandidatene til å utvikle en vaksine, sier at pausen er en del av rutinen når det blir avdekket mulig uforklarlig sykdom under forskningsforsøk, skriver VG

Nå skal det undersøkes om deltagernes sykdom er en direkte bivirkning av vaksinen. Det opplyses ikke hva slags type sykdom eller bivirkning det er snakk om, eller hvor alvorlige disse er.

Fase 3 av testingen startet i juni og vaksinen har allerede blitt testet på mange tusen frivillige i USA, Brasil, Sør-Afrika og Storbritannia. 

– En forholdsregel

Vaksinen fra AstraZeneca, utviklet i samarbeid med Universitetet i Oxford, er en av ni vaksinene i porteføljen til CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations). 

For øyeblikket er det ikke grunn til bekymring,
CEPI på Twitter

– Sikkerhet er avgjørende når vi utvikler en vaksine, så det er helt riktig at våre vaksineutviklingspartnere, University of Oxford og AstraZeneca, frivillig har stoppet kliniske studier av deres covid-19-vaksinekandidat for å evaluere en bivirkning hos en av deltakerne, skriver CEPI i en uttalelse på Twitter.

– Dette problemet må tas på alvor og undersøkes uavhengig for å evaluere om det er relatert til vaksinen eller placebo, eller til en annen årsak som ikke er knyttet til vaksinen, heter det videre.

– Det er ikke uvanlig at slike ting skjer i løpet av utviklingen av en ny vaksine. Men mens undersøkelsen pågår, er det rutinemessig å stoppe de kliniske forsøkene midlertidig. Dette som en forholdsregel for å beskytte sikkerheten til deltakere i kliniske studier og for øyeblikket er det ikke grunn til bekymring, oppsummeres det

Frederik Kristensen, nestleder i vaksinekoalisjonen, uttalte til Dagens Medisin i august at han er «forsiktig optimistisk» når det gjelder å få utviklet en vaksine mot koronaviruset. 

Dagens Medisin omtalte i august lovende resultater fra Novavax’ vaksineprosjekt. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!